Kanser hastaları, "spinning" yaparak "dünyayı" döndürdü

Kanser hastaları, "spinning" yaparak "dünyayı" döndürdü

Kadın kanserlerine dikkat çekmek için Türkiye'de düzenlenen uluslararası sempozyumda, farklı ülkelerden kanser hastaları ve hekimler "spinning" yaparak dönmesini sağladıkları dünya maketi aracılığıyla "Dünya kadınların etrafında döner" mesajı verdi- Avrup

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Kadın kanserlerine dikkat çekmek için Türkiye'de düzenlenen uluslararası sempozyumda farklı bir etkinliğe imza atan değişik ülkelerden kanser hastaları ve hekimler, müzik eşliğinde tempolu pedal çevirerek yapılan "spinning" sporu ile "Dünya kadınların etrafında döner" mesajı verdi.

Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin tüm dünyada hala oldukça yaygın olduğunu belirterek, yeni tedavi yöntemleri, etki gücü yüksek ilaçlar sayesinde sağ kalım oranlarının arttığını söyledi.

Erken tanının, kanserle mücadelede çok önem taşıdığını ifade eden Gültekin, birçok kanser türünde erken tanı sayesinde tedavi başarısının arttığını, ortalama yaşam süresinin belirgin oranda yükseldiğini, hatta tümörün tamamen yok edilebildiğini vurguladı. Gültekin, kanserden korunmak için tarama programlarına katılım, yeterli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme, sigara ve alkol gibi risk faktörlerinden uzak durmayı hedefleyen farkındalığın kazanılması ve bunun hayata geçirilebilmesi gerektiğini bildirdi.

Farkındalık kazanılabilmesi için kamu spotları, halka açık sempozyum ve toplantıların yanı sıra gerçekleştirilen sıra dışı farkındalık etkinlikleri ile hem bilim adamlarının hem halkın konuya dikkatini çekmeyi amaçladıklarını dile getiren Gültekin, bu kapsamda kısa süre önce Türkiye'de gerçekleştirilen Uluslararası Jinekolojik Onkoloji Sempozyumu'nda bir ilke imza atıldığını söyledi.

-"Dünya kadınların etrafında döner"

Gültekin, sempozyumda, kanser hastaları ile bilim insanlarının bir araya geldiğini anımsatarak, hasta ve hekimlerin son yılların gözde spor dallarından biri olan "spinning" aracılığıyla kadın kanserlerine dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtti.

Sempozyumda, farklı ülkelerden gelen kanser hastaları ve hekimlerin, birlikte müzik eşliğinde sabit bisiklet üzerinde pedal çevirme prensibine dayanan "spinning" yaparak özel platforma yerleştirilen dünya maketinin dönmesini sağladıklarını aktaran Gültekin, bununla "Dünya kadınların etrafında döner" mesajının verildiğini bildirdi.

Gültekin, "Böylesi bir farkındalık etkinliği daha önce yapılmadı. Türkiye'de ev sahipliğini yaptığımız bu sempozyumda bu etkinlik ile bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Spinning etkinliğine, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yumurtalık, meme, rahim, rahim ağzı gibi kadın kanseri hastaları katıldı" dedi.

Hekim önerisi doğrultusunda, hastanın durumuna göre belirlenen şiddet ve sürede yapılan sporun, tedavi başarısı ve motivasyon üzerinde olumlu etki yaptığına ve vücut direncini artırdığına işaret eden Gültekin, düzenli fiziksel aktivitenin özellikle bağırsak ve rahim kanserlerinin yaklaşık üçte birini önlediğinin ortaya konduğunu söyledi.

Gültekin, "Fiziksel aktivite, kanseri önlemenin dışında kanserli hastalarda da bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi, kan dolaşımının hızlanması, ilaçların hem etkisinin artmasında hem de yan etkisinin azalmasında önemli." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler