Kanal İstanbul Projesine 'hayır' demek ne ki? Boğaz köprüsüne 'hayır' kampanyası yapmışlar!

Kanal İstanbul Projesine 'hayır' demek ne ki? Boğaz köprüsüne 'hayır' kampanyası yapmışlar!

Türkiye'de aydın ve solcu geçinen yazarlar, sanatçılar, siyasetçiler, milletvekilleri, mimarlar, mühendisler, akademisyenler ve daha kimler bugün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olan Boğaziçi Köprüsü yapılırken hepsi ayağa kalkmış, “hayır, yaptırmayız” diy

Kanal İstanbul Projesine 'hayır' demek ne ki? Vaktiyle boğaz köprüsüne 'hayır' kampanyası yapmışlar!

Türkiye'de aydın ve solcu geçinen yazarlar, sanatçılar, siyasetçiler, milletvekilleri, mimarlar, mühendisler, akademisyenler ve daha kimler bugün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olan Boğaziçi Köprüsü yapılırken hepsi ayağa kalkmış, “hayır, yaptırmayız” diye bağırıp çağırmışlar. O günün iktidarı bu vatansevmezleri nasıl dinlemediyse bugünün iktidarı da dinlemiyor, ama bunlar yine de tarihe not düşüyorlar. Sanırsınız ki bir gün birileri bunları hesaba çekip Türkiye büyüyüp gelişirken niye engel olmadınız veya neler yaptınız da engel olamadınız diyecekler herhalde.
Gazeteci Gürbüz Azak'ın 1999'da kaleme aldığı bir yazıyı okuyunca arşivin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bugü Kanal İstanbul’a kimler karşı çıkıyorsa Ogü köprüye karşı çıkmış. İnanılacak gibi değil! Bize aydın, ilerici diye kakalanan cilalı adamların hayır dedikleri o köprüleri kullanması ve bugün aynı şekilde ülkenin hayrına herşeye hayır demeleri tek bir şeyle izah edilebilir, o da bu insanlar ya vatanlarını sevmezler ya da bu vatan bunların değil.

Bundan 20 sene evvel yazılmış ve 50 sene evvelini anlatan o tarihi yazıya bir göz atalım buyrun.

takvim-003.jpg

TARİH - UNUTULMAZ İTHAMLAR

Okuyucularım, ısrarla istiyor. Diyorlar ki: “Şu Boğaziçi Köprüsü’ne hayır diyenleri bir daha yaz!” Hayhay efendim. Sizi mi kıracağım?.. Kesip saklayınız ve günü geldiğinde bazılarının suratına çalınız!

Mimarlar Odası: “Boğaziçi Köprüsü, Türkiye ve istanbul’un başına gelen en büyük felâkettir.” “Çevre yolu ve asma köprü fantastik ve politik tasavvurlardır.”

Çetin Altan: “Unutmamak gerekir ki yarının Türkiyesi politikacı palavralarından çok bu belgelerin [Mimarlar Odası belgelerinin] ışığı altında kurulacaktır.”

Ali Gevgilili (Yazar): “Köprü müthiş kazık bir yatırım olacak.”

Prof. Dr. Besim Üstünel (Milletvekili): “Köprü, akıl ve hesap işi değildir.”

Talât Halman (Yazar): “Hükümet, köprüyü yapacağız... Yapacağız işte... Yapacağız da yapacağız diye inat edip duruyor.”

Demirtaş Ceyhun (Yazar): “Köprü, her geçen gün toplum bünyesinde korkunç tahribat açacağı bilimsel olarak tesbit edilmiş bulunan projedir.”

İlhan Selçuk (Yazar): “Bu köprüyle ne biz övünebiliriz, ne çocuklarımız...” “Boğazın iki yakasında evleri olan zenginlere tüketim malları taşıyan kamyonlara yol açmak için çâre: Boğaz Köprüsü.”

Prof. Dr. Gülten Kazgan: “Köprü yapacağımıza birkaç araba vapuru daha inşa edelim. Üretgen olmayan yatırımlar Türk Ekonomisi için büyük bir sarsıntı teşkil edecektir.”

Metin Cizreli (Milletvekili): “Boğaziçi Köprüsü lüks ve gösteriş yatırımıdır.”

Nadir Nadi (Gazeteci): “Bu köprü sağcıların köprüsüdür.” “Boğaziçi Köprüsü kel başa şimşir tarak.”

Hasan Pulur (Yazar): “Hökümet Estanbole asma korpi yapıyor... N’olacak yani? Yapıyor işte! Va mı itirazınız?”

Dr. Selâmi Sözer: “Köprü, çok hatalı ve tehlikeli bir tutum ve dünya sanatseverlerine saygısızlık.”

Şiar Yalçın: “Boğaz Köprüsü’nden utanç duyuyoruz.”

TİP Beşiktaş İlçesi: “İnsanca yaşamak istiyoruz. Köprüye hayır diyoruz.”

Gürbüz Azak  Türkiye 23.12.1999


İlk boğaz köprüsü için "EN BÜYÜK FELAKET" diyenler...
"UTANÇ" duyanlar... "Sanatseverlere SAYGISIZLIK" diye bağıranlar... Köprü yerine araba vapuru isteyenler... Kel başa şimşir tarak olarak görenler... Türk ekonomisi büyük sarsıntı geçirecek diye yeryüzünün EN BÜYÜK (!) ÖNGÖRÜSÜNDE bulunanlar... "Zenginlere mal taşıyacak KAMYONLARA hizmet edecek köprü" diyerek müthiş (!) tespitte bulunan DUAYENLER (!) Köprüye "PALAVRA" diyenler, millete "KAZIK" olacağını idida edenler, dalga geçenler, "Sarsıntıya hazır olun" çağrısı yapanlar... Toplum bünyesinde korkunç tahribatlara yol açacağını iddia eden yazarlar... TEHLİKELİ bulan felaket tellalları... Ve tamamı "HAYIR" diye bağıran bir "HERŞEYE KARŞI" topluluğu... Ülkeyi yıllarca bu adamların söylemleri ile yönettiler.
Ama unutmayın ki; Köprüye karşı çıkan bu ÖNGÖRÜ UZMANLARININ TAMAMI...
"Hayıır" diye çığlık atarak direndikleri o köprüden defalarca geçtiler. Hayatta olanları da hala geçiyor... Bazıları da Avrasya Tüneli'ne "Neden akvaryum yok, balıkları göremiyoruz" diyerek "Hayır" çekmiş, asla oradan geçmeyeceğini ilan etmişti. Şuna inanın; Boğaza akvaryum tünel yapsanız bu kafalar "Neden balina göremiyoruz" diyerek yine "HAYIR" çeker.

Etiketler :