Kanadalı yatırımcı, Kırgızistan aleyhinde tahkime başvurdu

Kanadalı yatırımcı, Kırgızistan aleyhinde tahkime başvurdu

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da Kumtor altın madenini işleten Kanada sermayeli Centerra Gold şirketi, Kırgızistan hükümeti ile yaşadığı sorunlar üzerine...

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da Kumtor altın madenini işleten Kanada sermayeli Centerra Gold şirketi, Kırgızistan hükümeti ile yaşadığı sorunlar üzerine uluslararası tahkime başvurdu.

Centerra Gold şirketinin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Kırgızistan Cumhuriyeti Başbakanlık Çevre ve Teknik Güvenlik Devlet Denetleme Kurumu ve Başbakanlık Çevre Koruma ve Orman İşleri Devlet Ajansı’nın çevresel talepleri, yurt dışına para aktarımı, şirketin Bişkek ofisindeki aramalar ve altın madeni işletme lisansının uzatılmaması konularında anlaşma sağlanamaması üzerine tahkime başvurulduğu belirtildi.

Kanadalı iş adamların itirazlarının, İsveç'in başkenti Stockholm'de tahkim mahkemesinde görüşüleceği kaydedildi.

- Centerra Gold’a para cezası kesildi.

Başbakanlık Çevre ve Teknik Güvenlik Devlet Denetleme Kurumu, Kırgızistan’ın kuzeyindeki Issık Bölgesi’nde Kumtor altını madeni işleten Centtera Gold şirketini yer altı kaynaklarını “kullanma haklarına aykırı" kullandığı gerekçesiyle dört ayrı konuda mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme de dört konudan ikisi hakkında şirketi sorumlu tutmuş, 7 milyar somluk (103 milyon dolar civarında) para cezası kesmişti.

Çevre Koruma ve Orman İşleri Devlet Ajansı da şirketin altın madenin genişletilmesine yönelik mevcut işletme lisansını uzatmayı reddetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :