Kanada tarihinin en uzun üniversite grevi sona erdi

Kanada tarihinin en uzun üniversite grevi sona erdi

York Üniversitesinde öğretim üyelerinin 140 gündür devam eden grevi, Ontario eyalet hükümetinin müdahalesiyle sona erdi

TORONTO (AA) - Kanada'nın öğrenci sayısı bakımından üçüncü büyük üniversitesi York Üniversitesinde öğretim üyelerinin 140 gündür devam eden grevi, Ontario eyalet hükümetinin müdahalesiyle sona erdi.

Kanada tarihine, en uzun üniversite grevi olarak geçen York Üniversitesinde 5 Mart'ta başlayan ve 140 gündür tüm çabalara rağmen anlaşma sağlanamayan öğretim üyelerinin grevi, Ontario Eyalet Parlamentosu’nda kabul edilen grev kaldırma kararıyla bitti.

Üniversitede görev yapan Kanada Kamu Çalışanları Sendikası (CUPE) üyesi 3 binin üzerindeki öğretim üyesinin, ücretler ve çalışma koşulları nedeniyle başlattıkları grevde, yaklaşık 5 aydır devam eden tüm ara buluculuk gayretlerine rağmen anlaşma sağlanamıyordu.

Ülkede geçen ay yapılan eyalet seçimlerini kazanan Muhafazakar Parti Lideri Doug Ford, seçim vaatleri arasında olan York Üniversitesindeki grevi kaldırmaya ilişkin yasa tasarısını, dün eyalet parlamentosuna sundu. Yapılan oylamada, muhalefetteki Yeni Demokrat Parti ile Liberal Parti hayır oyu kullanırken, yasa Muhafazakar Parti oylarıyla kabul edildi.

Ontario Eyaleti Çalışma Bakanı Laurie Scott, "Bu karar sendika veya üniversite ile ilgili değil, tamamen öğrenciler içindir. Bu öğrencileri sınıfa geri getirmenin zamanı geldi." dedi.

Bakan Scott, grevin ülke tarihindeki en uzun süren üniversite grevi olduğunu belirterek, sendika ve okul yönetiminin yeniden masaya oturmaları ve sorunu çözmeleri için yeniden fırsat ve zaman doğduğunu kaydetti.

Kanada Kamu Çalışanları Sendikası CUPE’den yapılan açıklamada ise "Öğretim üyelerimiz, York Üniversitesinde eğitim kalitesini korumak için greve gitti. Üyelerimiz; yüksek kaliteli eğitim, çalışanlar için iş güvenliği, lisansüstü öğrenci araştırmalarını desteklemek için yeterli kaynak, engelli insanlar için korumalar, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurları için mali destek gibi unsurlar için mücadele etti. Ford hükümeti, bir anlaşmaya varmak için sendikayla görüşmek yerine, grevi durdurmayı seçti. İşverenlerin çalışma koşullarımızı olumsuz etkileyecek ve kamu hizmetlerine zarar verecek tek taraflı değişiklikleri zorlama girişimlerine karşı koymaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

York Üniversitesi Rektörü Rhonda Lenton ise yaptığı açıklamada karardan memnun olduklarını söyledi.

Lenton açıklamasında, "Toplu pazarlık sürecine inanıyoruz ve işe geri dönüş mevzuatının son çare olduğu görüşünü paylaşıyoruz. Başbakan Ford ve hükümetinin grevi sona erdirmeyi ve öğrencilerimizin derslerine dönmelerine olanak sağlamasını takdir ediyoruz. Öğretim üyesi meslektaşlarımızı tekrar ağırlamak için sabırsızlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Üniversitede görev yapan 3 binin üzerindeki öğretim üyesi ile çoğunluğu uluslararası öğrenci olarak Kanada’da bulunan 45 bini aşkın öğrenci, sonbahar döneminde başlayacak yeni eğitim-öğretim yılında ders başı yapacak.

York Üniversitesinde 2008 yılında da greve gidilmiş ve 84 günlük grev, ülke tarihinin en uzun süren üniversite grevi olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :