Kanada Dışişleri Bakanı Dion:

Kanada Dışişleri Bakanı Dion:

"BMGK'den Suriye trajedisine ilişkin olarak beklenen bu kararın hemen hayata geçirilmesi gerekiyor"- "Kanada, çatışan tüm taraflarla tahliye ve insani yardımların ulaşmasına katkı sağlamak için ateşkese uymaları için temasa devam ediyor"

OTTAWA (AA) - Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Halep ile ilgili alınan son kararın hemen hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Dion yaptığı yazılı açıklamada, "BMGK'den Suriye trajedisine ilişkin olarak beklenen bu kararın hemen hayata geçirilmesi gerekiyor. Böylece umutsuz ailelerin umutla beklediği tıbbi ve insani yardımlara bir an önce kavuşmaları sağlanabilir. Halep ve diğer bölgelerdeki Suriyeliler, bu karar için çok uzun süredir bekliyor. Bu insanlar artık güvenli bir şekilde tahliye edilmeli ve BM gözlemi altında insani yardım sağlanmalıdır." dedi.

Suriye sorununa acil siyasi bir çözüm çağrısını yineleyen Dion, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Halep'te sıkışan sivillerin yaşadığı tarifsiz acı durdurulmalıdır. Kanada, çatışan tüm taraflarla tahliye ve insani yardımların ulaşmasına katkı sağlamak için ateşkese uymaları için temasa devam ediyor. BM Güvenlik Konseyi’nin bugünkü kararı, Kanada liderliğindeki 122 ülkenin desteklediği ve BM Güvenlik Konseyi tarafından karara bağlanmasını talep eden Genel Kurul kararı ile harekete geçme çağrısının bir sonucudur."

BM Güvenlik Konseyi, Doğu Halep'teki sivillerin tahliyesi ve güvenliğinin denetlenmesi için kente uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini isteyen karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

Tasarı metninde, bölgedeki BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarından, Halep'teki sivillerin tahliyesi ve kentte kalan sivillerin güvenliğini objektif bir bakış açısıyla gözlemleyerek rapor etmesi, gerektiği taktirde bölgeye daha fazla gözlemci gönderilmesi yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler