Kamu ve sivil toplum kuruluşları kapılarını liselilere açık tutacak

Kamu ve sivil toplum kuruluşları kapılarını liselilere açık tutacak

Milli Eğitim Bakanlığınca liselerde öğrencilerin akademik başarısının yanı sıra sosyal, sanatsal, kültürel, sportif ve teknolojik açıdan gelişimlerini desteklemek amacıyla, üniversite, belediye, işletme, sivil toplum kuruluşu, spor kulübü ile diğer resmi

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) liselerde öğrencilerin akademik başarısının yanı sıra sosyal, sanatsal, kültürel, sportif ve teknolojik açıdan gelişimlerini desteklemek amacıyla üniversite, belediye, işletme, sivil toplum kuruluşu, spor kulübü ile diğer resmi ve özel kurumlarla iş birlikleri geliştirilecek.

Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, liselerde akademik faaliyetlerin yanında öğrencilerin sosyal gelişimlerine katkı sağlanması amacıyla yürüttükleri çalışmaları AA muhabirine anlattı.

Türkiye genelindeki tüm lise türlerinde, akademik başarıyla sınırlı kalmayan, teknolojiyi kullanan, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle de öne çıkan öğrenciler yetiştirilmesi için geçen eğitim öğretim döneminde illere yazı gönderdiklerini bildiren Türk, buna göre, liselerden bölgelerindeki üniversitelerle protokoller imzalamalarını ve iş birliği yapmalarını istediklerini belirtti.

Bu kapsamda, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı 2 bin 806 liseden bin 3'ünün üniversitelerle çeşitli konu başlıklarında protokoller imzaladığını bildiren Türk, gelecek öğretim yılının başından itibaren bu çalışmanın tüm okullarda yaygınlaştırılmasını istediklerini söyledi.

Bu çalışmalara 81 ildeki 1 milyon 461 bin lise öğrencisinden 280 bininin, 101 bin öğretmenden 63 bininin dahil olduğunu ifade eden Türk, iş birliklerinin, öğretim yılı boyunca süreceğini ve bu çalışmalardan 183 bin velinin yararlanmasını hedeflediklerini vurguladı.

- Protokollerin kapsamı genişletiliyor

Bundan sonraki süreçte, üniversitelerin yanı sıra liseler ile il müdürlükleri, belediyeler, işletmeler, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri, diğer resmi ve özel kurum veya kuruluşlarla yapılacak iş birliklerinin çeşitlendirileceğini kaydeden Türk, "Tüm kamu kurumları, kapılarını liseli öğrenciler için açık tutacak. Hizmetler, ücretsiz gerçekleştirilecek." bilgisini paylaştı.

Gelecek öğretim yılından itibaren liselerle bu kuruluşlar arasında yapılacak iş birliklerinde 10 tematik öncelik belirlediklerini dile getiren Türk, bunları "öğretim programı ve ders kitapları", "yöneticilerin eğitimi ve mesleki gelişim", "değerler eğitimi ve mesleki etik", "eğitimin niteliğinin artırılması ve okullar arası kalite farkının azaltılması", "güvenli okul, okulların cazibe ve öğrenme merkezi haline getirilmesi", "okulların donatım standartlarının yükseltilmesi", "ortaöğretim pansiyon kapasitesinin ve hizmet kalitesinin artırılması", "eğitimde teknolojik araçların daha yoğun kullanılması", "öğrenci yeterlik düzeylerinin OECD ortalamalarının üzerine çıkarılması", "Türkçenin doğru ve etkin kullanımına daha fazla önem verilmesi ve öğrencilere okuma alışkanlığının kazandırılması" olarak sıraladı.

Türk, gelecek öğretim yılından itibaren öncelikli temalar çerçevesinde yapılacak protokoller için planlamalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bu çerçevede liselerin en az bir kurumla iş birliği yapacağını ve var olan tüm kapasitelerin eğitim amaçlı kullanılmasının yolunu açacaklarını ifade eden Türk, daha nitelikli öğrenciler yetiştirerek mezunların kendilerine, ailelerine, yaşadıkları sosyal çevreye ve ülkeye faydalı birey olmalarına katkı sunulacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :