Kamu Denetçiliği'ne 22 bin başvuru

Kamu Denetçiliği'ne 22 bin başvuru

KDK'ya, faaliyete geçtiği 2013'ten bu yılın Ağustos ayına kadar 22 bin 722 başvuru yapıldı- Vatandaşlar en çok kamu personel rejimi ve eğitim konularında şikayette bulundu

ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK), 2013'ten bu yılın Ağustos ayına kadar 22 bin 722 başvuru yapıldı. Vatandaşlar en çok kamu personel rejimi ve eğitim konularından şikayetçi oldu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Haziran 2012'de "idarenin eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını incelemek, insan haklarına ve adalet anlayışına, hukuka ve hakkaniyete söz konusu davranışların uygunluklarını inceleyerek araştırmak ve önerilerde bulunmak" amacıyla kurulan kurum, 2013'ün Mart ayından itibaren vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendiriyor.

KDK'ya, kurulduğu günden bu yılın Ağustos ayına kadar 22 bin 722 başvuru yapıldı. Kurum, şikayetlere ilişkin verdiği çeşitli tavsiye kararlarını ilgili idarelere gönderdi.

- 254 dosyada tavsiye kararı verildi

Vatandaşların yönetime iştirak etmesini, uzlaşı ve ara buluculukla sorunları çözmeyi amaçlayan kurum, bugüne kadar 254 dosyada, ilgili kamu idaresine tavsiyede bulundu. KDK, 440 dosya için ret, 86 dosya için de kısmen tavsiye kısmen ret kararı verdi, 542 dosyayı ise uzlaşma yoluyla çözüme kavuşturdu.

Öte yandan KDK tarafından 451 başvuru geçersiz sayıldı, 2 bin 103 dosyada ise karar verilmesine yer olmadığına hükmedilirken, 9 bin 255 dosyayı çeşitli kurumlara bilgi için gönderdi. KDK, 7 bin 456 başvuruyu da yetki alanına girmediği için incelenemez buldu.

Kuruma en çok, kamu personelinin karşılaştığı sıkıntılar başta olmak üzere kamu personel rejimi ve eğitim konularında şikayet başvurusu yapıldı. Bunu gençlik, spor, çalışma ve sosyal güvenlik, ekonomi, maliye ile vergi alanları takip etti. En az şikayet ise gıda, tarım ve hayvancılık konusunda yapıldı.

Bugüne kadar gelen başvurular incelendiğinde en fazla şikayet Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinden yapıldı. Kuruma en çok İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşayan vatandaşlar başvurdu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :