Kamp dışında yaşayan Suriyeli ailelere "Nakit kart"

Kamp dışında yaşayan Suriyeli ailelere "Nakit kart"

Kilis'te kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde barınan sığınmacılara destek amacıyla 4 bin 450 nakit kart dağıtılacak- Altın Hilal Hareketi Derneği öncülüğünde hazırlanan projeyle sığınmacılar, aylık 40 lira yüklenen kartlarla anlaşmalı alışveriş merke

KİLİS (AA) - İZZET MAZI - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelere aylık 40 lira yüklenecek "Nakit kart" dağıtılacak.

Kilis'te kurulu Altın Hilal Hareketi Derneği öncülüğünde Alman yardım kuruluşu Welt Hunger Hilfe, Dünya Gıda Programı (WFP) ve Danish Refugee Council (DRC) işbirliğiyle hayata geçirilecek uygulama sayesinde, aileler kartlarla anlaşmalı mağazalardan diledikleri şekilde alışveriş yapma imkanı bulacak.

Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınarak çadır ve konteyner kentlerde barınan Suriyeliler, Türk Kızılayı ve WFP'nin yürüttüğü çalışma kapsamında hayata geçirilen "Gıda kart" uygulamasından faydalanıyor.

Suriyelilere yönelik en önemli hizmetlerden biri olan bu uygulama, kent merkezi ve ilçelerde kiraladıkları evlerde Suriyeli barınan aileler için de hayata geçiriliyor.

Altın Hilal Hareketi Derneği öncülüğünde hazırlanan projeyle kamp dışında yaşayan sığınmacılar, aylık 40 lira yüklenen kartlarla anlaşmalı alışveriş merkezlerinden ihtiyaçlarını giderebilecek.

Kilis Vali Yardımcısı Ulaş Akhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin daha önce çadır ve konteyner kentlerde başladığını, çalışmanın tamamlanmasıyla ilk kez barınma merkezleri dışında uygulanacağını söyledi.

Şehrin çeşitli yerlerinde kiraladıkları evlerde ve konteyner kentlerde yaklaşık 80 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğunu ifade eden Akhan, kamplarda barınan Suriyeli ailelerin her türlü ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını belirtti.

Kamp dışında kalan Suriyelilerin, özellikle gıda ve çeşitli temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getiren Akhan, şöyle devam etti:

"Bu sıkıntıların giderilebilmesi için AFAD öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız çalışmalar olumlu sonuç verdi. Kuruluşuna öncülük ettiğimiz Altın Hilal Hareketi Derneği ile 'Nakit kart' projesinin hayata geçirilmesi için girişim başlattık. İlk etapta dernek görevlileri kentteki sığınmacıların sayısı ve sosyoekonomik durumlarını kayıt altına aldı. Daha sonra uluslararası yardım kuruluşlarıyla diyaloğa geçilerek neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Amacımız, misafirlerimizin ihtiyaç ve sıkıntılarına bir nebze olsun ortak olmak."

- "6 kişilik aileye aylık 240 lira ek gelir sağlanacak"

Akhan, proje kapsamında Alman yardım kuruluşu Welt Hunger Hilfe'nin bin 700, WFP'nin 250 ve DRC'nin 2 bin 500 aileye "Nakit kart" dağıtacağını söyledi.

Dağıtılan kartlara aylık 40 lira yükleneceğini belirten Akhan, "Şehir merkezindeki Suriyeli misafirlerimiz bu kartlarla anlaşmalı alışveriş merkezlerinde ihtiyaçlarını giderebilecekler. Bu sayede 6 kişilik aileye aylık 240 lira ek gelir sağlanacak. Bu yardımı alan aileler en azından temel ihtiyaç konusunda rahatlayacak" dedi.

Suriyeli Zehra Zeydan da yaşanan iç savaşta yakınlarını kaybettiğini, üç oğlunun ise halen Suriye'de olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin kendilerine kapılarını açmaması halinde sıkıntılarının daha büyük olacağına işaret eden Zeydan, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye geldiğimizde ancak içi boş bir ev tutabildik. Komşularımız hemen için doldurdular. Hükümet bir an olsun bizi yalnız bırakmadı. Şimdi de kart verilecek. Onu aldığımız zaman en azından temel ihtiyaçlarımızı veya kiramızı karşılayabileceğiz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :