Kamerun'da Anglofon krizi

Kamerun'da Anglofon krizi

Bamenda bölgesinde, iki askerin hayatını kaybettiği silahlı saldırının ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildi

YAOUNDE (AA) - Kamerun'un Bamenda bölgesinde, silahlı grupların askeri noktaya düzenledikleri, iki askerin hayatını kaybettiği saldırının ardından bölgede sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bildirildi.

Hükümet, İngilizce konuşulan kuzeybatıdaki Bamenda'da, askeri noktaya düzenlenen saldırıda iki askerin yaşamını yitirmesi üzerine bölgede sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Sokağa çıkma yasağı 25 Kasım'a kadar devam edecek.

Ülkenin İngilizce konuşulan (Anglofon) Bamenda, Duala, Boya gibi bölgelerindeki halk, Kasım 2016'dan bu yana hükümetin, sadece Fransızca konuşup neredeyse hiç İngilizce anlamayan öğretmenleri ve hakimleri Anglofon okullara ve mahkemelere tayin etmesini ileri sürerek federalizm talebinde bulunmuştu.

Hükümetin buna karşı reaksiyon göstermesi üzerine, Anglofon bölgelerdeki protesto eylemleri geçen yıldan bu yana artarak devam ediyor.

Kamerun'un kuzeybatı Bölge Valisi Songo Pierre devlet radyosunda yaptığı açıklamada, ülkede can ve mal güvenliği tamamen sağlanıncaya kadar bu yasağın devam edeceğini söyledi. Pierre, bu uygulamanın bölgedeki barış ve huzuru sağlamaya yönelik bir adım olduğunun altını çizdi.

Öte yandan, adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi de Kamerun hükümetinin Anglofon krizine neden olan ayrılıkçı liderler hakkında geçen ay uluslararası yakalama kararı çıkarttığını iddia etti.

Pazartesi bir grup eylemcinin Anglofon bölgedeki bir okulu kapatmak istemesi üzerine bölgeye güvenlik güçleri sevk edilmiş, eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir asker hayatını kaybetmişti.

- Daha önce de sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti

Anglofon bölgesinde, ülkenin 1961-1972 yılları arasındaki federalizme geçişinin yıl dönümü nedeniyle İngilizce konuşulan bölgedeki ayrılıkçı gruplar 1 Ekim'de Ambazonya adını verdikleri sembolik devleti kurduklarını açıklamış ve resmi dili de İngilizce ilan etmişlerdi.

Ayrılıkçı gruplar, sembolik devletin başkanlığına da ayrılıkçı lider Sisiku Ayuk’u getirdiklerini açıklamışlardı. Hükümet olayları kontrol altına almak için müdahalede bulunmuş, birçok gösterici yaralanmıştı.

Göstericilerle polisler arasında çıkan çatışmalarda 10 güvenlik görevlisi hayatını kaybetmiş, 12 polis yaralanmıştı. Bunun üzerine hükümet 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Geçen yıl kasım ayından bu yana Kamerun'un Anglofon bölgeleri hükümetin, sadece Fransızca konuşup neredeyse hiç İngilizce anlamayan öğretmenleri ve hakimleri Anglofon okullara ve mahkemelere tayin ettiğini ileri sürerek gösteriler düzenlemişti.

Hükümet ise protestoları kargaşa çıkarmaya yönelik ve ölümle cezalandırılabilecek birer eylem olarak değerlendirildiğini açıklamıştı. Bu kapsamda protestoların ülkenin başka bölgelerine de sıçramasını engellemek için internet erişimi durdurulmuş ve birçok gösterici tutuklanmıştı.

Bölgede düzenlenen protestolar nedeniyle kuzeybatı ve güneybatıdaki okullar Kasım 2016'dan bu yana kapalı tutuluyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :