Kalkınma Bakanı Yılmaz hakkında gensoru önergesi

Kalkınma Bakanı Yılmaz hakkında gensoru önergesi

HDP, kalkınma stratejilerinin yanlış olduğu iddiasıyla Yılmaz hakkında gensoru önergesi verdi

TBMM (AA) - HDP, kalkınma stratejilerinin KOBİ'lerin sorunlarını çözmediği, bölgesel eşitsizliğe neden olduğu ve doğa katliamına yol açtığı iddiasıyla Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında gensoru önergesi verdi. 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan gensoru önergesinin gerekçesinde, Türkiye’de iktisadi büyüme ve kalkınma kavramının, toplumdaki sınıfsal eşitsizlikleri açıklayamadığı, eşitsizlikleri gizlemek ve perdelemek için kullanıldığı savunuldu. 

Büyüme ve kalkınma stratejisinin son 10 yıldır 10 milyon aileyi yoksulluk yardımlarıyla yaşamaya mahkum ettiği ifade edilen gerekçede, dolar milyarderi sayısının 40'ın üzerine çıktığı belirtildi.

Gerekçede mevcut kalkınma yaklaşımının doğal kaynakları sömürdüğü, doğayı tahrip ettiğine yer verilerek, 10. Kalkınma Programı'nda daha fazla ormanlık alan ve meranın şirketlerin kullanımına açıldığı kaydedildi.

GAP için yapılan harcamaların 32 milyar lirayı aştığı, master planının yüzde 80 nakdi gerçekleşmesinin tamamlandığı anlatılan gerekçede, "Fiziki gerçekleşmeye bakınca, enerjide yüzde 90 civarında bir gerçekleşme sağlanmışken halkın sosyo ekonomik düzeyini doğrudan etkileyecek sulama projelerinin ancak  yüzde 17'lik bir bölümü gerçekleşmiştir" denildi. 

KOBİ’lere yönelik proje ve desteklerin bugüne kadar sorunları çözemediği savunulan gerekçede, "KOBİ’lerin sayısal üstünlüklere rağmen oluşturdukları katma değerin düşük kaldığı açıktır. KOSGEB destelerinden KOBİ’lerin ancak yüzde 0,7 si faydalanabilmiştir" ifadesi kullanıldı. 

Gerekçede, bu sorunların temel kaynağının Kalkınma Bakanlığı’nın geliştirdiği yanlış kalkınma stratejileri ve yetersizlikleri olduğu, Yılmaz'ın görevini layıkıyla yerine getiremediği öne sürüldü. 

Kaynak:Haber Kaynağı