Kaliteli Meyve İçin Seyreltme Mesaisi: Günlük Yevmiye 1200 Lira

Kaliteli Meyve İçin Seyreltme Mesaisi: Günlük Yevmiye 1200 Lira

Türkiye’nin şeftali ve armut üretiminde öncü konumda bulunan Bursa’nın Gürsu ilçesinde, temmuz hasadı öncesi meyve seyreltme (tekleme) çalışmaları sürüyor. Bahçelerde çalışan işçiler, günde 1200 lira yevmiye alıyor.

Türkiye’nin meyve üretim merkezlerinden biri olan Bursa’nın Gürsu ilçesinde, temmuz ayında başlayacak şeftali ve armut hasadı öncesi ağaçlarda seyreltme çalışmaları devam ediyor. Santa Maria armudunda 45 bin ton, deveci armudunda 50 bin ton, şeftali ve nektarinde ise 15 bin ton rekolte beklenen Gürsu Ovası'nda, ürün kalitesini artırmak ve ağaçların sağlığını korumak için bu işlem büyük önem taşıyor.

Kaliteli Meyve İçin Seyreltme Mesaisi: Günlük Yevmiye 1200 Lira

İşçiler 1200 lira yevmiye alıyor

Seyreltme işlemlerinde görev alan tarım işçileri, sabah saat 07.00’den akşam 17.00’ye kadar çalışıyor. Günlük 1200 lira yevmiye alan işçiler, gün içinde bir saat öğle molası ve ikişer 15 dakikalık ara ile çalışmayı sürdürüyor.

Tarım işçisi Mehmet Maraba, uzun yıllardır bu işte çalıştığını belirterek, “Burada dalın kaldırabileceği yükü ayarlıyoruz. Fazla meyveleri koparıp yere atıyoruz. Böylece dalın kırılmasını önlüyoruz, meyvenin kalitesini artırıyoruz” dedi. Maraba, bu işlemin hasata göre daha kolay olduğunu, ancak üretici için önemli bir maliyet kalemi olduğunu vurguladı.

Kaliteli Meyve İçin Seyreltme Mesaisi: Günlük Yevmiye 1200 Lira

Üreticiye ek maliyet: Kilogram başına 2,5 lira

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, tekleme işleminin üreticiye olan maliyetine dikkat çekerek, “Armutta kilogram başına 2,5 liraya varan bir seyreltme maliyeti oluşuyor. Şeftalide ise bu rakam 1,5 ila 2 lira arasında. Örneğin, sadece 500 ton armutta tekleme maliyeti 1 milyon 250 bin lirayı buluyor” dedi.

Dönmez, bu işlemin ürün kalitesini doğrudan etkilediğini ve daha iri, sağlıklı ve pazarlanabilir meyvelerin elde edilmesini sağladığını ifade etti.

Kaliteli Meyve İçin Seyreltme Mesaisi: Günlük Yevmiye 1200 Lira

Amaç: İri ve kaliteli meyve üretimi

Tekleme işlemi sayesinde hem ağaçlar zarar görmüyor hem de kaliteli ürün elde ediliyor. Özellikle topak halinde gelişen ya da birbirine yapışık olan meyveler ayıklanarak, geride kalan ürünlerin daha iri ve sağlıklı büyümesi sağlanıyor.

Gürsu Ovası’nda üreticiler, hasat öncesi bu işlemlerle verimi ve kazancı artırmayı hedefliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.