Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi

Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan:- "Devlet millet el ele verdiğimiz 15 Temmuz demokrasi mücadelesinin yıl dönümüne yaklaşıyoruz. Bu bir yıl süresince şehit ve gazilerimizin aileleri ile sıklıkla bir araya geldik ve onların bayraktar

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Devlet millet el ele verdiğimiz 15 Temmuz demokrasi mücadelesinin yıl dönümüne yaklaşıyoruz. Bu bir yıl süresince şehit ve gazilerimizin aileleri ile sıklıkla bir araya geldik ve onların bayraktarlığını yaptığı bu onurlu direnişin ruhunu yaşatmaya çalıştık. İnanıyorum ki, özü bir beka mücadelesi olan bu ruh hep taze, hep diri kalacaktır." dedi.

Türkiye Satranç Federasyonu'nca (TSF) bir otelde, şehit ailelerinin çocuklarına yönelik organize edilen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın "fikir annesi" olduğu ve öncülük ettiği, "Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi"nin açılış töreni düzenlendi.

Emine Erdoğan, konuşmasına, geleceğin teminatı gençler için önemli bir etkinlikte birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek başladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ve Türkiye Satranç Federasyonu'na ortaya koydukları duyarlılık için teşekkür eden Emine Erdoğan, emek veren herkesi tebrik etti.

Şehitlerin emaneti gençleri kale gibi bir geleceğe hazırlayacak bu girişimin çok güzel neticeler vereceğine inandığını aktaran Emine Erdoğan, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında milletin ve devletin bekası için mücadele veren tüm şehitleri rahmet ve minnetle andı, gazilere, gösterdikleri direniş sebebiyle millet olarak şükranlarını sundu.

Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet millet el ele verdiğimiz 15 Temmuz demokrasi mücadelesinin yıl dönümüne yaklaşıyoruz. Bu bir yıl süresince şehit ve gazilerimizin aileleri ile sıklıkla bir araya geldik ve onların bayraktarlığını yaptığı bu onurlu direnişin ruhunu yaşatmaya çalıştık. İnanıyorum ki özü bir beka mücadelesi olan bu ruh hep taze, hep diri kalacaktır. Bir yanda bu aziz milletin bekası için el birliği ile mücadelemizi sürdürürken, bir yandan da insan sermayemizi en iyi şekilde güçlendirmenin çabası içindeyiz. Gençlerimizi bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal olarak geliştirecek her türlü gayreti teşvik ediyoruz. Satranç da evlatlarımızı zihinsel ve sosyal açıdan geliştirecek bir düşünce sporudur."

- "Hayatın gerçeklerinden ilhamla ortaya çıkmıştır"

Satranç ile hayat arasında yakın bir ilişki olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, yaşamın hep satranca benzetildiğini, satrancın "büyük hayatın küçük bir modeli" olarak nitelendirildiğini belirtti.

Satrancın hayatın gerçeklerinden ilhamla ortaya çıktığını anlatan Erdoğan, bu eğitimi alan bir gencin aynı zamanda hayata dair donanım kazandığını ifade etti.

Emine Erdoğan, satrançtaki "önce düşün, sonra oyna" ilkesinin, gençleri bilinçle yaşayacakları bir hayata hazırladığını, "rakibe karşı saygılı ol" ilkesinin, sosyal hayatı düzenleyen bir anahtar hükmünde olduğunu kaydetti.

Çocukların satranç eğitimi alırken, aslında bir yandan da hayatın provasını yaptığına işaret eden Emine Erdoğan, satrancın bir yönetim sanatı, mücadele becerisi ve aklın jimnastiği olduğunu vurguladı.

Satranç eğitiminin ne kadar erken yaşta alınırsa, çocukların da o yeteneklerini o derece geliştireceğini bildiren Emine Erdoğan, bilimsel araştırmaların satrancın genel başarıyı artırdığını, odaklanma ve konsantrasyonu sağladığını, büyük resme odaklanmayı teşvik ettiğini vurguladı.

Emine Erdoğan, satrancın ileri düşünme yeteneği kazandırarak, analiz kabiliyetini geliştirdiğini ve sabırlı olmayı öğrettiğini anlattı.

- "Çocuklarımızı küçük yaşta bu sporla tanıştırmanın sayısız faydası var"

Satrancın aynı zamanda çocukların istenmeyen alışkanlıklara kapılmasına mani olduğuna, suça eğilimi artıran ruhsal boşlukların yerini doldurduğuna ve faydalı bir sosyal ortam sağladığına işaret eden Emine Erdoğan, "Satranç kültürünü kazanan çocuklar, sosyal ilişkilerinde de daha başarılı oluyor. Çünkü sorun çözme becerisi kazanıyorlar. Çocuklarımızı küçük yaşta bu sporla tanıştırmanın sayısız faydası var." diye konuştu.

Türkiye Satranç Federasyonu'nun üstün gayretleri ile Türkiye'de gittikçe artan bir satranç ilgisi olduğunu mutlulukla takip ettiklerini aktaran Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öncülüğünde satrancın okullarda seçmeli ders olarak öğretildiğini hatırlattı.

Emine Erdoğan, uluslararası alanda alınan madalyaların, dünya satrancının devler liginde, Türk satrancının da önemli bir yer edindiğini gösterdiğini vurguladı.

Satranç A Milli Takımı'nı, 2017 Dünya Takımlar Şampiyonası'nda elde ettiği büyük başarı dolayısıyla tebrik eden Emine Erdoğan, "Dünya beşincisi olarak Türk satranç tarihinin en büyük başarısını elde ettiniz. İnanıyorum ki yakın bir gelecekte ilk üçe, hatta şampiyonluğa oynayacağız inşallah." dedi.

Satrancın tüm dünya kültürlerinden izler taşıdığını anımsatan Emine Erdoğan, Hint medeniyetinde doğan satrancın, önce İran'a, sonra Arabistan yarımadasına yayıldığını, İslam'ın yayılışı ile Endülüs'e, oradan da Avrupa'ya taşındığını kaydetti.

Emine Erdoğan, kıtaları ve kültürleri dolaşan bu önemli sporda Türkiye'nin yeni başarılar elde edecek olması ümidinin, herkesi heyecanlandırdığını ifade etti.

- "Satrancı yeni nesillere de erken yaşta öğretmeliyiz"

"Türk kültüründe önemli bir yeri olan satrancı yeni nesillere de erken yaşta öğretmeli, bu bilinci daha da yaygınlaştırmalıyız." diyen Emine Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İnşallah, şehitlerimizin emaneti gençlerimiz 13-20 Temmuz tarihleri arasında Çanakkale'de satranç eğitimi alarak güzel zamanlar geçirecekler. Böylece, hem satranca yeni yetenekler kazandırmış olacağız, hem de azimli, üretken, hızlı düşünebilen, özgüveni yüksek bir nesle yatırım yapacağız. Türkiye'nin geleceği, stratejik düşünebilen, mücadeleci ruha sahip, hiç yılmadan hedefe yürüyebilen, doğru karar alabilen bir gençlikle garanti altına alınabilir. İnşallah gençlerimiz siyasi, ekonomik, kültürel, tüm alanlarda büyük fotoğrafı görebilen ve milli menfaatler karşısındaki tüm hamlelere 'şah-mat' diyebilen bir ufukla yetişecek, bu ülkenin geleceğini teminat altına alacaklar. Buna sonsuz bir inancım var."

Emine Erdoğan, milli mücadelenin sembolü, şehitlerin yurdu Çanakkale'ye gidecek gençlere zihin açıklığı diledi, güzel ve faydalı zaman geçirmelerini temenni etti.

Konuşmasının ardından Emine Erdoğan'a hediye takdiminde bulunuldu.

Emine Erdoğan, program sonrası salonun girişinde kurulan satranç halısı üzerinde oyunu başlatan ilk hamleyi çocuklarla birlikte yaparak, onları tebrik etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :