Kahramanmaraş tarhanası Avrupa sofralarında cips oldu

Kahramanmaraş tarhanası Avrupa sofralarında cips oldu

Coğrafi işaretli Kahramanmaraş tarhanası, geleneksel çorbalık halinden cips formuna dönüşerek Almanya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli geleneksel lezzeti tarhana, artık sadece çorbalık olarak değil, çerezlik cips formuyla da dünya pazarında kendine yer buluyor. Kentte yıllık yaklaşık 25 bin ton üretilen tarhananın 10 bin tonu yurt dışına ihraç ediliyor. Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde büyük ilgi gören ürün, Ortadoğu pazarı ve Türkiye iç pazarında da yoğun talep görüyor.

Kahramanmaraş tarhanası Avrupa sofralarında cips oldu

Modern üretim teknikleriyle hijyenik üretim

Yoğurt, dövme, dağ kekiği, tuz ve su ile hazırlanan karışım, krom kazanlarda pişirildikten sonra dinlendiriliyor. Ardından makineli sistemle geniş kurutma alanlarında güneşte kurutulan tarhana, modern ve hijyenik koşullarda hazırlanıyor. Çorbalık, sofralık ve özellikle cips formundaki çerezlik çeşitleriyle farklı damak tatlarına hitap eden Kahramanmaraş tarhanası, yaklaşık 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.

Kahramanmaraş tarhanası Avrupa sofralarında cips oldu

'Cips formu ile ihracat arttı'

Tarhana üreticileri, özellikle son yıllarda çerezlik tarhanayı cips haline getirerek yeni pazarlara açıldı. Acılı, yoğurtlu, kremalı, kaymaklı ve fırınlanmış çeşitleriyle üretilen tarhanalar, paketlenip Avrupa’ya gönderiliyor. Avrupa’da atıştırmalık olarak sofralarda yer bulan cips tarhana, yüksek besin değeri ve doğal yapısıyla sağlıklı yaşam tercih edenlerin ilgisini çekiyor.

Kahramanmaraş tarhanası Avrupa sofralarında cips oldu

Üretici Güngör: "Doğallıktan ödün vermiyoruz"

Üretici Ümmet Güngör, yeni sezona başladıklarını belirterek, üretimin her aşamasında doğallığa özen gösterdiklerini vurguladı:
"Kekiklerimizi dağlardan topluyoruz, yoğurdumuzu Engizek Dağı’nın eteklerinden temin ediyoruz. Tarhanamızı doğal ve hijyenik ortamda üretiyoruz. Sabah erken saatlerde başlayan üretimimiz, pişirme, dinlendirme ve serim süreciyle devam ediyor."

Kahramanmaraş tarhanası Avrupa sofralarında cips oldu

Güngör, serim sonrası ürünün önce firik, sonra cips haline geldiğini kaydederek, "Ürünlerimizi kurutup paketliyoruz ve hem yurtiçine hem yurtdışına ulaştırıyoruz" dedi. Tarhananın kilogram fiyatının 250 TL olduğunu belirten Güngör, bu geleneksel lezzetin eskiden sadece Maraş’ta tüketilirken artık Avrupa sofralarında da yer bulduğunu dile getirdi.

Kahramanmaraş tarhanası, geleneksel yöntemlerden kopmadan modern üretim teknikleriyle şekil değiştirerek dört mevsim tüketilen, global bir ürün haline geldi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.