Kadınlardan "Şehir Benim" projesine destek

Kadınlardan "Şehir Benim" projesine destek

"Şehir Benim" projesi kapsamında eğitim alan kadınlar, mahallelerinde çevre temizliğine katkı sağlıyor- Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu:- "Ana arterlerde günde 5 defa çöp alıyoruz. Bazı mahallelerde çözemediğimiz noktalar var. Eğer şehrin hanımef

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ BÜYÜKKARAKAYA - Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Esenler Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen "Şehir Benim" projesi kapsamında eğitim alan kadınlar mahallelerinde çevre temizliğine katkı sağlıyor.

Projeyle, çoğunluğu ev hanımından oluşan kursiyerler, eğitim süresince, "Şehirli Olmak", "Çevreyi Sevmek", "Milli Kültür Değerlerimiz", "Temel İnsani Haklar", "Geleceği Kurmak", "İyi Komşuluk" konularında eğitim alıyor.

Ekim ayında pilot uygulama olarak Yavuz Sultan Selim Mahallesi'nde başlanan eğitimlerle 5 haftada 125 kadın eğitimden faydalandı. Ev hanımlarının yoğun olarak katıldığı eğitimlerde kursiyerler, kendi sokağı ve apartmanı için çöp toplayıp, merdiven boyuyor, çiçek ve saksı tasarımı, taş boyama, ağaç süsleme gibi tasarım ve uygulama konularına katılıyor. Böylece kursa katılan ev hanımları, mahallelerindeki çöpü toplamadan merdiven boyamaya kadar birçok alanda çevre temizliğine katkı sağlıyor.

Projeyle, kadınlar aracılığıyla yaşadığı çevreye, topluma ve ailesine karşı sorumluluklarını bilen nitelikli nesillerin yetiştirilmesi hedefleniyor.

AA muhabirine projeyle ilgili bilgi veren Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, projede kadınların eğitim aldığını ifade ederek, şehrin temizliğinin çok önemli olduğunu aktardı:

"Şehrin insanları şehrine sahip çıkarsa, güvenlikte ilk problemi çözmüş oluruz. Şehrin temizliği önemli. İlçemizde her gün çöp alıyoruz. Ana arterlerde günde 5 defa çöp alıyoruz. Bazı mahallelerde çözemediğimiz noktalar var. Eğer şehrin hanımefendileri buna sahip çıkarlarsa, bu sorunu da çözmüş oluruz. Peki bu problemi çözersek ne fayda sağlamış oluruz? Bizim bütçemizin yaklaşık beşte biri çöpe gidiyor. Projemiz başarılı olursa çöpe yapacağımız yatırımı çocuklarımızın geleceğine yaparız."

Şehrin eğitimi konusuna değinen Göksu, İstanbul'da en genç nüfusa sahip ilçe olduklarını dile getirerek, sözlerine şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da 0-34 yaş grubu yüzde 48, Esenler'de 0-34 yaş grubu yüzde 61'dir. İstanbul'un en genç nüfusuna sahibiz. Bizim ortaokul, ilkokul ve liseye giden öğrenci sayımız 85 bin. Dışarıyla beraber yaklaşık 110 bin civarında öğrencimiz var. Bunun için eğitim altyapısını güçlendirmenin yolu da sadece öğretimden değil, toplumsal olarak eğitim seferberliğinden geçiyor. Bu şehirde yaşayan herkes; 'bu şehir benim' desin, kendini, bu şehrin kiracısı değil, ev sahibi olarak görsün, her sokağın geleceğini kendi geleceği olarak görsün ki hep beraber tutup kaldıralım."

- Ev hanımları şehre dokunuyor

Proje kapsamında eğitim alan kursiyerlerden ev hanımı 53 yaşındaki Fatma Duras, 15 günlük eğitim aldığını, kursun afişlerini görünce başvurduğunu dile getirdi. 45 yıldır Esenler'de yaşadığını belirten Duras, şöyle konuştu:


"Derslerde, komşuluk hakkı, çevre bilinci, tasarım, boya ve badana gibi konularda eğitim aldık. Mahallemizdeki merdivenleri boyadık. Şimdi evimi de boyamayı düşünüyorum, boya badana parası neden verelim, şimdi mahallemizin demirlerini boyadık, çöp atılan yerleri güzelleştirme çalıştık. Ağaçlarımızı süsledik. El işleri olarak örgü bebek ve ponpon yapıyoruz. Güzel vakit geçiyoruz. Diğer ev hanımlarına da bu kursu tavsiye ediyorum. Çevre ve mahallemizin temizliği için önemli. Bu proje ilçemizi daha çok güzelleştirecek."

Kursiyerden ev hanımı 58 yaşında, 4 çocuğu 5 torunu olan Zehra Uzun da "Mahalle kültürü, komşuluk hakkı ve çevre temizliğiyle ilgili eğitim alıyor, komşularımızla tanışıyoruz. Çevremizin ve mahallemizin temiz olmasını istiyoruz, bu nedenle bu kursa katıldık." dedi.

Uzun, "Aldığımız eğitimler kapsamında mahallemizdeki merdivenleri ve bazı duvarları boyadık. İleride evimizi de boyamak istiyoruz. Yavuz Sultan Mahallesi'nde zaman zaman çöp sorunu oluyor. Herkes bu eğitime katılsa çevremiz daha güzel ve temiz olacak. Ev hanımları bu 10 günlük eğitimleri almalı. Temizlik ve düzen mahallemize gelirse, el birliğiyle şehrimizi güzelleştireceğiz." diye konuştu.

Kursiyelerden 51 yaşındaki 2 çocuk annesi Ayşe Evsen de şöyle konuştu:

"Mahallemizdeki merdiven boyama etkinliğe katıldım. Evde engelli olduğum için badana yapamam ancak mahallede merdivenler düz yer olduğu için rahatlıkla boyayabildim. Engelli bireylerimize de bu kursa katılmalarını tavsiye ediyorum. Özellikle çöpler konusunda çevremizdeki komşularımızı da uyarıyorum. Bu eğitimlerden memnun kaldım. Engelliler evden çıksınlar sosyal hayata katılsınlar. Kadınlar bu eğitimden sonra çevreye daha duyarlı olacak ve şehrimiz daha güzelleşecek."

Eğitim alan bir diğer kursiyer ev hanımı 25 yaşında 1 çocuk annesi Nazlı Cuci de çocuğuyla beraber eğitimlere katıldığını söyledi.

Başka mahallelere gittiklerinde temizliğine hayran kaldıklarını, kendi mahallelerinin de yaşanabilir ve güzel olmasını istediklerini kaydeden Cuci, sözlerini, "Eğitimler çerçevesinde ağaçları süsledik, merdivenleri boyadık, çevre temizliğini öğrendik. Çok mutlu olduk, bu eğitimler bize çok büyük katkı sağladı. Bu öğrendiklerimizi hem çocuklarımıza hem de mahallemizdeki bireylerle paylaşıyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :