Kadınlara ilk yardım eğitimi

Kadınlara ilk yardım eğitimi

Bağcılar Belediyesi Kadın Meclisi ve İBB İtfaiye Daire Başkanlığı Acil Yardım ve Can kurtarma Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen programda, kadınlara ilk yardımın önemi anlatıldı

İSTANBUL (AA) - Bağcılar Belediyesi Kadın Meclisi ile İBB İtfaiye Daire Başkanlığı Acil Yardım ve Can kurtarma Müdürlüğü, kadınlara yönelik ilk yardım eğitimi düzenledi.

Bağcılar Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk yardım eğitmeni Azize Yıldız, Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen programda, eğitim almış herkesin olay yerinde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahalelere ilk yardım denildiğini belirtti.

İlk yardımın uygulama aşamalarını anlatan Yıldız, koruma, bildirme ve kurtarmanın önemine değindi.

İlk olarak hastanın nabzına ve nefes alıp almadığına bakılması gerektiğinin altını çizen Yıldız, "Bunlar mevcut ise ikinci değerlendirme yapılmalıdır. Başından ayakucuna kadar görsel ve elimizle dokunarak kanama olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Karga tulumba kaldırılan yaralı ömür boyu felçli kalabilir." bilgisini verdi.

Yıldız, kan şekeri düşmesinin de tehlikeli olduğunu, enerjisiz kalan beyin hücrelerinde hasar oluşabileceğini ifade etti.

Kan şekeri rahatsızlığının, şeker hastalığı tedavisi sırasında ve uzun egzersizler sonrasında aç kalma durumunda da ortaya çıktığını aktaran Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Hasta yalnız bırakılmamalıdır. Epilepsi nöbeti sırasında bilinç kaybı ve kasılma oluşur. Ardından kafa travmaları ve beyin kanamaları ortaya çıkabilir. Hastanın kasılmasına müdahale edilmemeli. Soğan, sarımsak veya kolonya gibi maddeler koklatmak fayda sağlamaz. Tehlikeli yerdeyse güvenli yere taşınmalı. Başını destekleyecek yastık ve battaniye konulmalı. Çenesini açmaya ve onu uyandırmaya uğraşılmamalıdır. Hasta, nöbet süresi 10 dakikayı aşarsa veya tekrarlayan nöbetler oluşursa hastaneye nakledilmelidir."

- "Yüz felcine sebep olabilir"

112 sağlık eğitmeni Filiz Balcı ise yerde uzanmış vaziyette bir kişi görüldüğünde şeker düşüklüğünün akla getirilmesi gerektiğini belirtti.

Şeker düşüklüğü halinde hastanın yutkunabilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Balcı, şunları kaydetti:

"Kesinlikle hastayı tokatlamayalım. Omuzlarına dokunalım. Çünkü yüz felcine sebep olabilir. Kesici aletle yaralanmalarda da dikkatli olunması gerekiyor. Yaralının dışarı çıkan organlarının içeri konulmaya çalışılması da uygun olmaz. Organların üzerinin ıslak bir bezle örtülmesi önemli. Bir kişinin gözüne kaçan cismin de çıkarılmaması gerekiyor. Her iki göz de kapalı halde kişi hastaneye götürülmelidir. Hastaya yiyecek içecek verilmemeli. Çünkü acil ameliyata alınabilir."







AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :