Kadınhanı tarihine önemli hizmet

Kadınhanı tarihine önemli hizmet

Turgutoğulları, Konya'daki Eserleri ve Kadınhanı isimli eser, Kadınhanı Belediyesi'nin destekleriyle Çizgi Yayınları arasından çıktı..

İsmet Temel, Eşref Temel ve Bekir Şahin tarafından kaleme alınan "Turgutoğulları, Konya'daki Eserleri ve Kadınhanı" isimli kitap Çizgi Yayınları arasından çıktı...

İşte kitabın kapak yazısı...

Konya’nın ilçelerinden Kadınhanı, tarihi derinliği ve kültürel birikimi olan önemli yerleşim yerlerinden biridir. Tarih öncesinden itibaren bölgenin İç Batı Anadolu’ya açılan bir kapısı konumundadır. Kuzey güney yönünde bir alana yayılmış olan ilçe sınırları içinde birçok antik yerleşim yeri vardır. İlçenin bulunduğu bölge 1076’dan itibaren Selçuklu hâkimiyetine girmiştir. Önemli yol güzergâhında olmasından dolayı Selçuklu derbent teşkilâtı içinde yer almıştır. Osmanlı döneminde de hac yolu üzerinde olması Kadınhanı’nın önemini bir kat daha artırmıştır. Zeki Oral, Osmanlı Türkçesi olarak kendi el yazısıyla, 1948 tarihinde “Turgudoğulları ve Konya’daki Eserleri” adında 90 varaklık bir defter yazmıştır. Bu defter, bazı düzeltmelerle birlikte 1956’da Vakıflar Dergisi’nin 3. sayısında “Turgud Oğulları, Eserleri-Vakfiyeleri” başlığı altında yayınlanmıştır. Zeki Oral’ın 1948’de yazdığı bu defter, Ankara İlâhiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde 73 demirbaş nosuyla kayıtlıdır. Bu çalışmada, zikredilen defter, günümüz Türkçesine çevrilerek özeti yapılmıştır. Turgutoğulları’nın mevcut demografik yapısı (Konarı, Hursunlu, Kıllar, Yavaşlı, Turgut, Tahütlü, Yığar) hakkında da bilgi verilmiştir. Ayrıca kaynak kişilerle de görüşülerek bugünkü Kadınhanı Turgutlu (Tekkenişin, Dirginli (Dirinli), Hacıvelili) Mahallesi hakkında geniş bilgi verilmiş olup bu mahallenin demografik, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda Turgutoğullarının Kadınhanı’nda tesis ettikleri önemli vakıflardan biri olan Tekkenişin mahallesindeki Turgutoğlu Ömer Bey Zaviyesi Vakfı, Kadınhanı’nın gelişmesine maddi ve manevi olarak büyük katkılar sağladığı görülmüştür. Ayrıca, Turgutoğulları’nın günümüze kadar gelen eserleri yeniden fotoğraflanarak yapıların bugünkü durumları belgelenmiştir. Bu kitabın hazırlanmasında yardımlarını esirgemeyen, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK’e; eserin basımındaki katkılarından dolayı, Kadınhanı Belediye Başkanı Mehmet Nuri ÖDÜK ve tüm çalışanlarına teşekkür ederiz.

turgutogullari-kadinhani.jpg

> Turgutoğulları, Konya'daki Eserleri ve Kadınhanı / Konya, Eylül 2015. İsmet Temel - Eşref Temel - Bekir Şahin