"Kadına Şiddete Hayır" konferansı

"Kadına Şiddete Hayır" konferansı

Kayseri Barosu Başkanı Konaç: "İnsanı inşa etmediğiniz hiçbir yerde hukuk kuralları tek başına toplumun huzurunu sağlamıyor"

KAYSERİ (AA) - Kayseri Barosu Başkanı Fevzi Konaç, "İnsanı inşa etmediğiniz hiçbir yerde hukuk kuralları tek başına toplumun huzurunu sağlamıyor." dedi.

Erciyes Üniversitesi Kızılay Kulübünce düzenlenen "Kadına Şiddete Hayır" konferansında konuşan Konaç, toplumsal hastalıkların sokağı işgal ettiğini, bu işgalden dolayı her gün ağır bedeller ödendiğini, avukatların adliyelere yansıyan acı olaylardan dolayı dava dosyalarına bakamaz hale geldiklerini dile getirdi.

Toplum olarak merhametin ve sevginin kaybedilmesiyle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Konaç, bu kaybın kurbanının kimi zaman kadın kimi zaman çocuk kimi zaman bir kedi ya da köpek olabileceğini söyledi.

Konaç, sevginin, merhametin kaybedildiği bir toplumda mazlumun ve mağdurun kim olacağına karar verme şansının olmadığını vurguladı.

- İstanbul'da kaybolan Beratcan'ın öldürülmesi

İstanbul'da kaybolan Beratcan isimli çocuğun öldürülmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Konaç, Kayseri'deki çocuk mahkemelerindeki istatistiklere bakıldığında ilk suçu yaralama, hakaret ve başkasının vücuduna zarar vermenin oluşturduğunu belirtti.

Öfke kontrolüyle çocuk yaşta baş edilmesi gerektiğine işaret eden Konaç, şöyle konuştu:

"15-17 yaş grubundaki çocukların yargılandığı ilk suç hakaret, yaralama ve başkasına zarar verme. Bu verileri analiz edersek şiddete meyilli, öfkesini kontrol edemeyen, başkalarına zarar vermekten çekinmeyen, gelecekte de potansiyel suça bulaşması muhtemel bir neslin yetiştiği manzarasıyla karşı karşıyayız. Çocuk yaşında, eğitimin başında çocukların bu yönünü törpüleyemeyen, başkalarının vücut bütünlüğüne saygı duymayı öğretemeyen, çocuklara sevgi, merhameti aşılayamayan bir eğitim sistemi gelecekte bizi gözyaşlarımızı tutamayan manzaralarla karşı karşıya getiriyor. Sorunumuz sadece kadına şiddet değil, bu ülkede çocuklara istismar, şiddet var, kadının elinden çıkan şiddet var."

Bu tür toplumsal sorunların konuşularak yaraların sarılması gerektiğinin altını çizen Konaç, aksi halde bu sorunların devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Toplumda infiale neden olan olaylara verilen cezalara değinen Konaç, şöyle devam etti:

"Dünyadaki hukuk sistemi içinde toplumda infial yaratan bu tür suçlara en ağır cezaların verildiği ülkelerden biriyiz. Ancak bilin ki bu cezaların bu kadar ağır olması tek başına bu suçları engellemiyor. İnsanı inşa etmediğiniz hiçbir yerde hukuk kuralları tek başına toplumun huzurunu sağlamıyor. Eğer sokağımızın, ailemizin, yavrumuzun güvenli olmasını istiyorsak, insanı yeniden doğru tanımlayıp inşa etmeye ihtiyacımız var. Kayseri Adliyesi son dönemin en modern adliyelerinden birisi. Camları kristal, yerleri granitten, salonları çok geniş, teknolojisi gelişmiş ama o salonlar dolup taşıyorsa tek başına maddi anlamdaki gelişmeler bu ülkede, sokakta, ailede huzuru sağlamıyor bir şeyler eksik demektir."

Seminere katılan avukat ve yazar Feyza Altun da kadına şiddete yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Altun, kadının toplumdaki rolleri arasında sıkışıp kaldığını, eşine veya kendisine sınırlar koyanlara itiraz edip 'hayır' dediğinde öldürüldüğünü öne sürdü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :