Kadın Girişimci İş Buluşmaları

Kadın Girişimci İş Buluşmaları

Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin:- "Kadının iş gücüne, ekonomiye, siyasete ve sosyal ortama katılım gösterdiği her yerde toplumsal refah da artıyor"- "Kadın istihdamı oranı son 3-4 yıla baktığımızda iki kat büyümüş. Erkek istihdam artış oranı ve kadın istih

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Yardımcısı Fatih Metin, kadının iş gücüne, ekonomiye, siyasete ve sosyal ortama katılım gösterdiği her yerde toplumsal refahın arttığını belirtti.

İzmir'de bir otelde Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile gerçekleştirilen "Kadın Girişimci İş Buluşmaları" toplantısında konuşan Metin, bu tarz buluşmaların Türkiye ekonomisine katkısının büyük olduğuna dikkati çekerek, kadın girişimcilerin geldiği noktadan gurur duyduğunu söyledi.

Metin, buluşmaların tüm Türkiye'ye yayılacağını belirterek, KAGİDER'in örnek teşkil eden çok çalışması olduğunu, derneğin geçen hafta ev sahipliği yaptığı "Kadın Tedarikçiler Forumu"nda 42 ülkeden 400 kadının bir araya gelmesiyle oluşan sinerjinin 10 milyon dolar katkı sağladığını ifade etti.

Gelişmiş ülkelerde siyasetin ve ekonominin yönlendirilmesinde kadının gücünün katkısına vurgu yapan Metin, "Gelişmişliğe bakıldığında itici güç kadın gücü olarak görülüyor. Kadının iş gücüne, ekonomiye, siyasete ve sosyal ortama katılım gösterdiği her yerde toplumsal refah da artıyor. Tüm dünyada görülen bir şey bu. Bir şeyi başlatmak güzel ama onu sürdürülebilir kılmak da önemli. Kadın iş gücü bunu sürdürülebilir kılıyor. Kadın iş gücündeki artış, toplumsal refahın çarkını artırıyor. Buradaki katkınız çarpan olarak toplumsal refaha daha fazla yansıyor. Yaptığınız iş her ne olursa olsun, o işte kadın olarak gösterdiğin performans topluma yansıyor. Kadın kazandığını önce evde ailesinden başlamak üzere harcıyor. Sürdürülebilir kalkınmada kadın iş gücü çok önemli." diye konuştu.

- Kadın istihdamı oranı iki kat büyüdü

Her alanda erkekleri ikiye katlayacak oranda büyüyen kadın iş gücünün olduğunu, hükümet olarak kadınların her alanda başarısı için çalıştıklarını vurgulayan Metin, şöyle konuştu:

"Sosyal, siyasal, ekonomik alanda kadınlarımızın daha aktif rol oynaması için hükümet olarak önlerini açıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızla ve özel sektörle çok stratejik planlar yapıyoruz. Katkısını da görüyoruz. Kadınların iş gücüne katılım oranına baktığımızda yeterli değiliz. Arzu ettiğimiz noktada değiliz. Ama dünden daha iyiyiz. Kadın istihdamı oranı son 3-4 yıla baktığımızda iki kat büyümüş. Erkek istihdam artış oranı ve kadın istihdam artış oranına baktığımızda kadınlar ikiye katlamış. Bilin ki hükümet arkanızda. Her türlü adımınızda yanınızdayız. Ne ihtiyacınız varsa bize iletin. Biz o noktada kamu olarak önünüzü açalım. Hiç arkanıza bakmayın. Yürümeyin, koşun hatta. Sorun yaşadığınıza inandığınız her yerde yanınızda olduğumuzu bilin. Yeni pazar hususunu çok önemsiyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak yeni pazarlar üzerinde çalışıyoruz. Uluslararası buluşma sayısını arttıracağız."

- Kadının istihdama katılım oranı yüzde 27,5

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ise ülke nüfusunun yarısının kadınlardan oluştuğunu ancak kadının istihdama katılım oranının sadece yüzde 27,5 olduğuna dikkati çekerek, bunların da yüzde 48'inin kayıt dışı, sosyal ve yasal güvencelerden yoksun çalıştığını kaydetti.

Oktar, 20 milyon kadının iş gücüne dahil olmadığını, istihdamdaki 8 milyon kadının 4,3 milyonunun kayıt dışı olduğunu savunarak eğitim seviyesi yükseldikçe kadınların iş gücüne daha fazla katıldıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, okur yazar olmayan kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 17,4 iken bu oranın yüksek öğretim mezunu kadınlarda yüzde 73 olduğuna işaret eden Oktar, "Bugün iş dünyasında tepe pozisyonlardaki kadın oranı ancak yüzde 12'dir. Türkiye'de kadının ekonomiye katılımının artması demek 2020'ye kadar ulusal gelirde yüzde 20 artış anlamına geliyor. Türkiye'deki kadın girişimci profil sayısına bakarsak TÜİK Ekim 2016 verilerine göre kadın işveren sayısı 111 bin. Yüzde 17'si kayıt dışıdır. Eğer dünyada kadın-erkek cinsiyet eşitliği sağlanabilirse küresel gelirde 28 trilyon dolarlık bir artış olacaktır." diye konuştu.

Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran ise buluşmanın Türkiye'nin ekonomisinin itici gücü kadınların yeni pazarlara açılmasını hedeflediğini, 2006 yılından bu yana kadın girişimcilere finans desteği olarak 3,2 milyar lira kredi kullandırdıklarını ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler