Kadim Başkent Konya Şeb-i Arus'a Hazır

Kadim Başkent Konya Şeb-i Arus'a Hazır

'Ne olursan ol yine gel' diyen Hz. Mevlânâ'nın çağrısına uyan üç milyona yakın yerli ve yabancı turist yıl boyunca Konya'ya geliyor. Her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılan etkinlikler şehre sosyal, kültürel ve ekonomik canlılık kazandırıyor.

Mevlâna’nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri öncesi oteller yüzde 100 kapasiteye ulaşmak üzere. Anma etkinliklerinin yapılacağı son gün olan 17 Aralık için aylar öncesinden rezervasyonların tükendiğini dile getiren Uluslararası Skal Dernekleri Federasyonu Konya Derneği Başkanı Kazım Öztoklu Konya genelinde doluluk oranlarının %100’e yaklaştığını söyledi.

seb-i-arus-(2).jpg

 

- Öncelikle Turizm Profesyonellerini çatısı altında toplayan Skal Dernekleri Federasyonu hakkında bilgi verebilir misiniz ?

SKAL, dünya turizm profesyonellerinin küresel turizmi ve arkadaşlığı yaymaya çalıştığı uluslararası en yaygın ve en eski turizm sivil toplum örgütüdür. Bünyesinde, uluslararası seyahat ve turizm endüstrisindeki tüm sektörleri toplaması bakımından da dünyada tektir.

Turizmin üst düzey yöneticileri olan üyeleri, yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda buluşurlar ve turizmin gündeminde bulunan belli başlı konuları tartışırlar. Skal, turizm profesyonelliğini geliştirmek ve bu alanda üyelerine yarar sağlamak amacındadır. ‘’Doing Business Among Friends’’ sloganını benimseyerek uluslararası dostluk ve iş bağlantısını pekiştirmek, Turizm endüstrisinde profesyonelliği kuvvetlendirmek amacı ile düzenlenen seminer, konferans ve benzeri organizasyonların yapılmasını teşvik eder.

- Skal Konya Derneği Üyeleriniz Hakkında Kısa Bir Bilgi Verebilir misiniz ?

Derneğimiz profesyonel turizm yöneticilerinden oluşmaktadır. Üyelerimiz Anemon Konya Otel, Dedeman Konya Otel, Rixos Konya Otel, Ramada Plaza Konya Otel, Hilton Garden Inn Konya Otel, Novotel & İbis Otel, Rumi Otel, Baykara Otel, Ney Otel, Hich Otel, Şems Anı Otel ve profesyonel turizm acentalarından oluşmaktadır.

seb-i-arus-(3).jpg

- Skal Konya Derneğinin Konya Turizmine Katkısı Nedir ?

Konya'da otel sektöründe büyük bir işbirliği var. Sektörde tüm otellerle olan işbirliğimiz rekabetin önüne geçiyor. Derneğimiz turizm camiasında birlik, beraberlik ve şehrin turizm dinamitlerine sahip olma açısından rol model bir duruş sergiliyor. Tüm turizm paydaşları, kamu kurumları ve yerel yönetimler ile çok yoğun diyaloglarımız ve işbirliğimiz var. Bu konuda hepsine müteşekkiriz. Daha yakın bir zamanda Mevka’ya vermiş olduğumuz proje kapsamında şehrin turizm altyapısını, tarihi ve turistik yerlerini, sosyal ve kültürel bilgilerin olduğu bir haritayı konya turizmine kazandırdık. Konya turizmini daha da ileriye taşımak adına yeni projelerle dernek olarak elimiz taşın altında.

- Mevlana Haftasına İlgi Nasıl ?

7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen törenlere olan ilgi her sene artıyor. Bugün Mevlana denildiğinde ilk akla gelen, onun insan sevgisi ve hoşgörüsü olan “Gel ne olursan ol yine gel” çağrısı, hala günümüzde etkisini arttırarak sürdürüyor. Onun düşüncesinde ve fikirlerinde ölüm hiçbir zaman yokluk olarak kabul edilmiyor. “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir” diyerek gönüllerdeki ölümsüzlüğe dikkat çekiyor.

Mevlana’nın 742.Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri’ne yurtiçi ve yurtdışından gösterilen yoğun ilgi rezervasyonların aylar öncesinden dolmasına neden oldu. Şeb-i Arus etkinlikleri için her yıl Aralık ayında binlerce yerli ve yabancı turistin Konya’ya geliyor. Şeb-i Arus öncesi beklediğimiz gibi yoğun bir talep söz konusu. 7-17 Aralık tarihleri arasında tüm oteller genelinde boş oda neredeyse kalmadı.

- Şeb-i Arus’un şehir ekonomisine katkısı neler ?

Hz. Mevlana'nın Vuslat yıl dönümü Konya için ciddi bir sınav. Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için tüm otellerimiz hazırlıklarını tamamladı. Bu tarihler arasında yurtiçi ve yurt dışından 60 bin civarında katılım bekliyoruz. Bu dönemlerde sadece oteller ve turistik tesislerin ekonomik olarak kazanım sağladığı düşünülüyor ama aslında şehir kazanıyor. Otellerden ziyade cafeler, restaurantlar, hediyelik eşya mağazaları, alış veriş merkezleri, taksiler, ulaşım firmaları ve daha sayamadığım sektörler turizm ile doğrudan bağlantılı.

seb-i-arus-(4).jpg

 

- Şeb-i Arus’ta En Fazla Turist Hangi Ülkeden Geliyor ?

Tur acentalarının, Şeb-i Arus haftasında Konya'da olmak isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler için farklı süreleri ve ücretleri kapsayan tur seçenekleri yoğun ilgi görüyor. Başta İran olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri başı çekiyor.

- Konya Dışında Yapılan Şeb-i Arus Programları için Düşünceleriniz Nedir ?

Turizmciler de olarak alternatif Şeb-i Arus kutlamalarına karşıyız, Şeb-i Arus etkinliklerinin yeri sadece Konya'dır.

Hz. Mevlana'nın şehridir, Konya. O yüzden Şeb-i Arus etkinliklerinin başka şehirlerde, pop sanatçılarının konserler vererek yapması uygun değil. Bir Konyalı ve turizmci olarak, buna karşıyım. Bütün Konyalıların da buna sahip çıkması gerekiyor. Şeb-i Arus etkinliklerinin de sadece Konya'da yapılması uygundur.

- Konya Turizm Hakkında Düşünceleriniz ?

Şehirdeki bu yoğunlukları sadece Şeb-i Arus’la sınırlı tutmamak lazım çünkü Konya artık bir turizm şehri statüsü kazanmış durumda. Yılın 12 ayında Konya’da yerli ve yabancı turist görebiliyoruz. Yeni yapılan organize sanayi bölgeleri, fuar alanları, kongre merkezleri diğer illerden Konya’ya insan çekiyor. Bunun dışında Konyaspor’un Süper Lig’de olması, Torku Basketbol takımının da birinci ligde olması ciddi bir kitleyi Konya’ya çekiyor. Ankara-İstanbul-Eskişehir hızlı tren seferleri, İstanbul ve İzmir uçak seferleri ile kadim başkente ulaşım çok kolaylaştı. Termal turizm Konya’nın ilerleyen turizm vizyonun da en önemli aktörlerden biri olacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler