Kaçak akaryakıta "10 numara" denetim

Kaçak akaryakıta "10 numara" denetim

Akaryakıta 10 numara yağ karıştırarak vergi kaybına neden olan ve kayıt dışı satış yapan mükelleflere 136,1 milyon lira ceza kesildi- Akaryakıt istasyonlarında pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara yönelik 4,2 milyon liralık ceza uygulandı

ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - MEHTAP YILMAZ - Maliye Bakanlığının akaryakıt kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla yaptığı vergi denetimleri birçok koldan devam ederken, Vergi Denetim Kurulunca, akaryakıta 10 numara yağ karıştırarak vergi kaybına neden olan ve kayıt dışı satış yapan mükelleflere 136,1 milyon lira ceza kesildi.

AA muhabirinin Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Kurul, kayıt dışı ekonomi ve organize vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında akaryakıt sektörünü birçok alanda mercek altına aldı.

Yapılan analizler sonucu akaryakıt piyasasında 10 numara yağ ve benzeri adlarla isimlendirilen bazı ürünleri, akaryakıt ürünlerine karıştırdığı veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılmasını sağlayarak vergi kaybına ve haksız rekabete neden olduğu düşünülen 171 mükellef incelemeye sevk edildi. Kayıt dışı olarak akaryakıt satışı yapılabileceği konusunda tereddütler oluşan 36 mükellef de incelemeye alındı.

Bu kapsamda geçen yıl incelemesi tamamlanan mükelleflerle ilgili 71 milyon 781 bin 838 lira matrah farkı, 145 milyon 488 bin 78 lira vergi farkı tespit edilerek, 136 milyon 59 bin 13 lira ceza kesildi.

Kurul, analiz çalışması neticesinde 2016'da tüplü/dökme olarak aldıkları LPG’yi otogaz şeklinde teslim etmek suretiyle vergi kayıp ve kaçağına neden olabileceği değerlendirilen 33 mükellefi daha vergi incelemesine aldı, bu kapsamdaki mükelleflere yönelik vergi incelemelerine geçen yıl da devam edildi.

- ÖTV'siz deniz yakıtı

Geçen yıl bitkisel ve atık yağların, akaryakıt ürünü olarak kullanıldığı ve bu yolla mükelleflerin kamu zararına ve vergi kayıp kaçağına sebebiyet vermek suretiyle işlem tesis etmiş olabilecekleri sonucuna ulaşılan 5 mükellef incelemeye alındı.

ÖTV’siz deniz yakıtı uygulamalarında usulsüzlükler yapan firma ve şahıslar hakkında çalışmalar da sürdürülürken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde kurulan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu Başkanlığına gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda 67 mükellef vergi incelemesine sevk edildi. Bu çerçevede 2017 yılında incelemesi tamamlanan mükelleflerle ilgili 93 bin 584 lira matrah farkı, 215 bin 461 lira da vergi farkı tespit edilerek 124 bin 316 lira ceza kesilmesi öngörüldü.

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığınca Türkiye'de, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara yönelik olarak, geçen yıl 28 bin 463 denetim gerçekleştirildi ve bu çerçevede 4 milyon 244 bin 987 lira ceza kesildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :