Japonya'dan JICA Derneği kurucusu Esirgen'e hükümet nişanı

Japonya'dan JICA Derneği kurucusu Esirgen'e hükümet nişanı

Türkiye Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Derneği Kurucu Başkanı Ruhi Esirgen, Japonya hükümet nişanıyla onurlandırıldı- Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima:- "Türkiye JICA Derneğini Ruhi Esirgen kurduğunda, Türkiye'de ne bir JICA ofisi ne de

ANKARA (AA) - Türkiye Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Derneği (JICA) Kurucu Başkanı Ruhi Esirgen, Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine sunduğu katkılar dolayısıyla Japonya hükümet nişanıyla onurlandırıldı.

Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği resmi konutunda düzenlenen törende Esirgen’e, Japon İmparatorluğu'nca mühürlenen “Altın ve Gümüş Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı” Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima tarafından berat metni okunarak takdim edildi.

Esirgen'i tebrik eden Miyajima, kendisinin Milli Eğitim Bakanlığında (MEB) çalışırken JICA programıyla Japonya'ya giderek eğitim aldığını, Türkiye'ye döndüğünde iki ülke ilişkilerine geliştirmek amacıyla Türkiye JICA Derneğini kurduğu bilgisini paylaşarak, 20 yıl boyunca kurucu başkan sıfatıyla Türkiye'de JICA programlarını teşvik ettiğini söyledi.

- Devlet lisesinde Japonca dersi verilmesini sağladı

Türk Japon Vakfının (TJV) kurulmasında da Esirgen'in emeğinin geçtiğini belirten Miyajima, MEB'de görevine devam ederken ilk kez bir devlet lisesinde Japonca derslerinin verilmesini sağladığını kaydetti.

Miyajima, "Esirgen tam anlamıyla Japonya-Türkiye dostluk ilişkilerinin temelini inşa edenlerdendir." ifadesini kullandı.

Japonya hükümetini temsilen Esirgen'e ve derneğe şükranlarını sunan Miyajima, şunları kaydetti:

"Sayın Esirgen'in ifadelerini duyduğunuzda Japonya ile derin ve uzun yıllara dayanan gönül bağını güçlü bir şekilde dile getirdiğini ve Japonlardan daha fazla Japonya'yı sevdiğinizi hissedebilirsiniz. Türkiye JICA Derneği'ni Ruhi Esirgen kurduğunda, Türkiye'de ne bir JICA ofisi ne de Türk Japon Vakfı vardı. Böyle bir dönemde Türkiye'deki yegane Japon-Türk dostluk derneği olan JICA Derneği, Japonya'yı tanıtıcı kültürel faaliyetler ile Japonya'yı sevenlerin bir araya geldiği toplantılar tertip edip Büyükelçilik ile Japonya-Türkiye ilişkilerinin ilerletilmesine katkı sağlamaya devam etmektedir. Bugüne kadar ki katkılarından dolayı derneğe şükranlarımı sunar, kuruluşunun 30. yıl dönümünü tebrik ederim. Toplam sayısı 4 bine yaklaşan JICA kursiyerleri dostluk ilişkilerimizin geliştirilmesinin temel destekçileri konumundadırlar."

Büyükelçi Miyajima, konuşmasını "Japonya ve Türkiye, iki ülke tek yürektir." sözleriyle tamamladı.

Nişanı teslim alan Esirgen, "Beni onurlandırdınız. 50 yıldır Japon kavramıyla tanışıyor olmak beni hep umutlandırdı. Japon kavramını yaşamış olmak kadar çevreme anlatmak da bana haz verdi. Aramızdaki koca kıtayı yok saydım. Kendimi hep iki uyruklu kabul ettim." diye konuştu.

Törende, Türkiye JICA Derneğine de "2018 yılı Japonya Dışişleri Bakanı" ödülü verildi. Ödülü Dernek Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar teslim aldı.

Törenin ardından verilen resepsiyonda derneğin faaliyetlerine ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı. Resepsiyona, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Ankara'daki çeşitli büyükelçilik yetkilileri, TJV Başkanı Cafer Tayyar Sadıklar, iş, sanat ve akademi dünyası temsilcileri katıldı.

- Nişan ve ödül ülke ilişkilerine katkı sağlayanlara veriliyor

Japonya, ülkesinin siyaset, diplomasi, sanayi, ekonomi, bilim ve kültür alanlarındaki gelişmesine katkılarda bulunan Japon ve yabancı ülke vatandaşlarına her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde iki kez nişan takdim ediyor.

Dışişleri Bakanı ödülü de uluslararası ilişkilerin farklı alanlarında faaliyet göstererek Japonya ile diğer ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkıları sağlayarak kayda değer başarılar elde eden kişi ve kurumları takdir etmeyi amaçlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :