Jacinda Ardern 7 haftada başbakanlığa ulaştı

Jacinda Ardern 7 haftada başbakanlığa ulaştı

Yeni Zelanda’da 37 yaşındaki siyasetçi Ardern, liderliği devralmasının ardından 7 haftalık seçim kampanyası ile İşçi Partisini hükümete taşıdı

MELBOURNE (AA) - RECEP ŞAKAR - Yeni Zelanda’da genel seçimlerden 7 hafta önce İşçi Partisi liderliğini devralan Jacinda Ardern, önemli bir başarıya imza atarak kısa sürede kendisini başbakanlığa, partisini iktidara taşıdı.

Ülkede 23 Eylül’de yapılan genel seçimler öncesinde partiye verilen desteğin yüzde 24’lere düşmesi üzerine istifa eden anamuhalefetteki İşçi Partisi lideri Andrew Little’ın yerine 37 yaşındaki yardımcısı Jacinda Ardern seçildi.

Görevi devralan Ardern, düzenlediği etkili kampanyalarla 2014 seçimlerinde yüzde 24 oy alan partisinin oy oranını yüzde 37'ye, 34 olan milletvekili sayısını 46’ya çıkardı.

Hiçbir partinin tek başına iktidar şansı elde edemediği seçimlerin ardından yürüttüğü koalisyon görüşmelerinde de başarılı olan Ardern, ülkeyi yönetecek koalisyon hükümetini, "Önce Yeni Zelanda Partisi" ile anlaşarak kurmayı başardı.

Yeşiller Partisinin dışarıdan desteklediği koalisyon hükümetinde başbakanlık görevini üstlenen ve bakanları ile Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy’nin huzurunda yemin eden Jacinda Ardern, ülkenin 40. başbakanı olarak göreve başladı.

Yeni Zelanda’da son 150 yılın en genç başbakanı Ardern’in seçim kampanyasında kısa sürede elde ettiği başarı, hükümette de benzer bir başarı beklentisi oluşturmuş durumda.

- Başarının arkasında sıkı çalışma, etkili söylem ve centilmenlik var

Ardern’i kısa sürede başbakanlığa taşıyan başarılı seçim kampanyasının önemli etkenleri arasında, sıkı çalışma, etkili söylem ve centilmenlik gösteriliyor.

Yeni Zelanda’da son üç seçimi, Ulusal Partiye karşı kaybeden İşçi Partisinin liderliğine getirilen Ardern görevi devraldığı gün, "Eylül seçimlerinde hayatımızın kampanyasını yürüteceğiz." ifadesini kullanmıştı.

"Haydi yapalım" sloganı ile yola çıkan ve her gün 17 saat çalıştığı belirtilen Ardern’in harcadığı yoğun çabaların başarıyı getirdiği biliniyor.

Ardern, yerel medya tarafından "etkileyici" olarak tanımlanan seçim kampanyaları ve konuşmalarının yanı sıra seçmenlere yönelik centilmen davranışlarıyla da dikkati çekti.

Seçim çalışmaları sırasında en büyük rakibi, önceki Başbakan Bill English'in seçim afişinin yer aldığı tabelanın düştüğünü görerek yıkılan tabelanın tekrar yerine konulmasına yardım eden Ardern’in, bu tür uyumlu davranışlarının seçmenler üzerinde etkili olduğu kaydediliyor.

- Dünyada 40 yaş altı 12 liderden biri

Jacinda Ardern aralarında Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz (31), Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un (33), Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un (39) da bulunduğu dünyadaki 40 yaş altı 12 liderden biri olarak da dikkati çekiyor. Ardern, aynı zamanda dünyada 40 yaş altındaki tek kadın başbakan.

Hamilton kentinde 1980 yılında doğan Ardern,Waikato Üniversitesi İletişim Fakültesinden 2001'de mezun oldu. Eski Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği Başkanı olan Ardern, 2008’den bu yana İşçi Partisinden Mount Albert milletvekili olarak görev yapıyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :