İzmir'deki Roman faytoncular belediyeden işlerini geri istiyor

İzmir'deki Roman faytoncular belediyeden işlerini geri istiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZULAŞ'tan çıkarılan faytoncular, işe iade edilmeyi bekliyor- İzmir Romanları Fayton Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Dunar: - "Gerekirse AİHM'e başvuracağız ve bu süreci devam ettireceğiz ama önemli olan, durumun bura

İZMİR (AA) - İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZULAŞ bünyesinde faytoncu olarak çalışan ancak "verimsizlik" gerekçesiyle işten çıkarılan 5 roman, işlerine iade edilmeyi bekliyor.

İZULAŞ bünyesinde 2011 yılında hayata geçirilen fayton uygulaması kapsamında işe alınan Roman vatandaşlardan 5'i, yılbaşı ikramiyelerini eksik aldıkları gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesine "tediye" davası açtı.

Dava devam ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen ay "verimsizlik" kararıyla 5 faytoncunun işine son verdi.

- "Gerekirse AİHM'e başvuracağız"

İzmir Romanları Fayton Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Gökmen Dunar, yaptığı açıklamada, 5 faytoncunun işine son verilmesine tepki gösterdi.

Büyükşehir Belediyesinin, işten atılan arkadaşları için "verimsizlik" gerekçesini ileri sürdüğünü aktaran Dunar, "2011 yılından bu yana verimli çalıştık. 2017 itibarıyla bizim faytoncularımız işten atıldı. Bu zamana kadar verimli olan insanlar neden verimsiz oldu? Bu konu hakkında Başkan Aziz Kocaoğlu'ndan bir açıklama bekliyoruz." dedi.

İşten çıkarılan faytoncuların işe iade edilmesini beklediklerini kaydeden Dunar, şunları söyledi:

"Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuracağız ve bu süreci devam ettireceğiz ama önemli olan, durumun buralara gelmeden sorunu Aziz Kocaoğlu'nun çözmesidir."

- "Bize faytonlarımızı sattırdı"

İşine son verilen evli ve 3 çocuk babası Yaşar Nesivar, 11 yaşından beri faytonculuk yaptığını, 2011 yılında belediyenin başlattığı fayton uygulamasının ardından belediyenin teklifiyle İZULAŞ'ta çalışmaya başladığını belirterek, "Aziz Kocaoğlu biz kendi işimizi yaparken, 'sizi himayem altına alacağım' dedi. Bize kendi faytonlarımızı sattırdı. Bizi işe soktu 6 sene çalıştırdı, şimdi de bizi işten attırdı. Hak, adalet bu mudur? Adalet arıyorlar ama adalet bu değil. Çoluğumuz var, çocuğumuz var. Biz turiste hizmet veriyorduk. Karşılığı bu muydu? 6 yıl ben sana verimlilik yaptım da 6 yıldan sonra sen benim verimsiz olduğumu nasıl söylersin?" ifadelerini kullandı.

- İşlerini geri istiyorlar

Eşi kanser hastası ve oğlu askerde olan Hasan Kadiroğulları ise sendika ve belediyenin kendilerini oyuna getirdiklerini öne sürdü.

Yılbaşı ikramiyelerini eksik aldıkları gerekçesiyle mahkemeye başvurduklarını dile getiren Kadiroğulları, şunları aktardı:

"Bildiğim tek şu var, bizi oyuna getirdiler. Bize sendikacılar gelip dedi ki 'Aziz Kocaoğlu ile görüştük bize parayı veremiyor, siz bunu mahkeme yoluyla alabilirsiniz' dedi. Biz de bunu kabul edip mahkemeye verdik. Bizim şikayetimiz herkesin 2 bin 500 lira ikramiye alırken, biz 600 lira gibi bir para alıyorduk. Hak, adalet aradık, eşit maaş istiyoruz diye başvurduk. Başımıza gelen, işten çıkış oldu."

Evli ve 3 çocuk babası Veysel Paralıgil de faytonculuğun ata mesleği olduğunu kaydederek, işten çıkarılma sebebinin "verimsizlik" olduğunu ancak işinde verimli olarak çalıştığını ve istedikleri tek şeyin işlerine geri dönmek olduğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise aldıkları karar doğrultusunda farklı birimlerde çalışan ve verimsiz olduğu düşünülen kişilerle yollarını ayırdıklarını, kararın sadece faytoncularla ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :