İzmir'deki darbe girişimi davası

İzmir'deki darbe girişimi davası

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 147'si tutuklu 280 kişinin yargılanmasına devam edildi

İZMİR (AA) - İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 147'si tutuklu 280 kişinin yargılandığı davanın duruşması görüldü.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Sanıklar, ByLock HTS analiz inceleme raporları, yakınlarının FETÖ/PDY ile iltisaklı okullarda eğitim alması ve örgütle ilgilerinin bulunduğuna dair bilgiler içeren dijital materyallere ilişkin savunma yaptı.

Tutuklu sanık Malik Karahan, ByLock HTS analiz inceleme raporlarında çok karışık ve çelişkili hususlar bulunduğunu ileri sürerek, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve BTK raporlarında farklı veriler olduğunu iddia etti.

Karahan, kırmızı renkte kullanıldığı iddia edilen ByLock'u kesinlikle kullanmadığını savunarak, "IP'ler arasında uyuşmazlık var. Çok internet kullanan biri değilim. Ücretsiz programlar kurdum. Bu programların arka planlarında çalışanları bilemem. Oradan bulaştıysa bilemem. Darbe gecesi hiçbir faaliyetim olmadığı için ByLock'a bulaştırıldığımı düşünüyorum. Raporun uzman bilirkişi tarafından incelenmesini talep ediyorum." dedi.

Tutuklu sanık Ömer Tokmak da ByLock veya benzeri bir program kullanmadığını öne sürdü.

Hakkında yanlış tespit yapıldığını savunan Tokmak, "ByLock iddiası için en önemli delil olan mesajlaşma içeriğinin olması gerekmektedir. 18 aydır tutukluyum. Tahliyemi talep ediyorum." diye konuştu.

Mahkeme Başkanı, sanıkların FETÖ/PDY ile iltisaklı olduğuna dair bilgiler içeren dijital materyaller ve örgüt il iltisaklı okullarda okuyan sanık ve yakınlarının bilgilerinin mahkemeye ulaştığını bildirdi.

Tutuklu sanık Ramazan Elmas, çocuğunu Anafartalar Kolejine gönderdiğini belirterek, "Diğer kolejlerin verdiği fiyat çok yüksekti. Anafartalar Kolejine gittim. Cebime en uygunu oydu. Ben müşteriyim." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Rıdvan Güneş de KHK ile kapatılan İzmir Üniversitesinde yüksek lisans yaptığını belirterek, "Tercih sebebim ucuz olmasıydı. FETÖ ile iltisaklı olduğunu bilmiyordum. Gerekli izinleri de almıştım." dedi.

Mahkeme Başkanı, tutuklu sanık Emre Mehmet Doğru'ya telefonunda "Kakao Talk" izleri ve örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in konuşmalarını içeren kısa video görüntüleri bulunduğunu anımsattı.

Doğru, "Kakao Talk" programını ilk defa mahkemede duyduğunu ileri sürerek, "Amblemini bile görmedim. Fetullah Gülen'in konuşmaları olan sohbet videolarını kesinlikle kabul etmiyorum. Kendimden eminim." şeklinde savunma yaptı.

- "Bir daha duruşma salonunun yüzünü göremezsin"

Tutuklu sanık Ramazan Elmas, Mahkeme Başkanının telefonunda "Kakao Talk" izleri bulunduğunu belirtmesi üzerine, "Bu programı kullanmadım. Nasıldır amblemi bilmem. Telefon kayıtlarına bakılırsa benim kullanmadığım anlaşılır. Telefon kızımdaydı. İlkokuldaki kızımın da kullanacağını sanmıyorum. Kakao Talk kalıntıları nedir açıklar mısınız? Bana kalıntıdan ne anlamalıyım, onu söyleyin. Hiçbirimiz kullanmadık. Kalıntı delil olarak kabul edilemez. Bilirkişi değilim. Siz de bilirkişi değilsiniz." yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı, "Biz 2 arkadaş sohbet etmiyoruz. Üslubuna dikkat et. Bir daha duruşma salonunun yüzünü göremezsin. Üslubunu düzelteceksin. Duruşmada 8 saat duruyorsak 7 saatini gülücükler atarak geçiriyorsun. Bir şey demiyorum. Üslubuna dikkat edeceksin." dedi.

Mahkeme heyeti, tahliye talepleri ve sanıkların ByLock HTS analiz inceleme raporlarının uzman bilirkişi heyetince incelenmesi taleplerinin reddine karar verdi. Heyet, BTK'ya ByLock HTS analiz inceleme raporlarına ilişkin uyumsuzluklarla ilgili yazılan yazıya cevabın beklenmesi, toplanan deliller, tanık ifadeleri, savunmalar, ilgili kuvvet komutanlıklarından gönderilen yazılar değerlendirildiğinde bir kısım sanıklara ilişkin hazırlanan mütalaaya son şeklinin verilmesi için iddia makamına süre tanınmasını da karara bağladı.

Duruşma, 29 Ocak Pazartesi gününe ertelendi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :