İzmir merkezli FETÖ/PDY operasyonu

İzmir merkezli FETÖ/PDY operasyonu

İzmir'de beraatle sonuçlanan "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının iki numaralı sanığı emekli Albay Başbuğ:- "Gözaltı kararı alınan sanık askerlerin aynı anda toplu olarak hastalanarak doktor raporu almaları, gülünç ama üzerinde ciddiyetle du

İZMİR (AA) - İzmir'de beraatle sonuçlanan "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının iki numaralı sanığı emekli Albay Coşkun Başbuğ, İzmir merkezli 10 ilde düzenlenen "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik operasyona ilişkin savcılığa çağrılan ikisi amiral 5 muvazzaf askerlerin aynı anda hastalanarak doktor raporu almalarının herkesin güleceği trajikomik bir durum olduğunu belirtti.

Başbuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine kumpas kuran FETÖ/PDY'ye yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu anımsatarak, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato ile ekibinin soruşturmayı büyük bir titizlikle yürüttüğünü söyledi.

FETÖ/PDY'ye yönelik gerçekleştirdiği suç duyurularının içerisinde örgütün basın ayağının da bulunduğunu ve bu kişiler arasında son operasyonda hakkında gözaltı kararı bulunan Tarık Torus'un da yer aldığını anımsatan Başbuğ, şöyle konuştu:

"Bizler suçsuz olduğumuzu bildiğimizden bir yere kaçmadık, istenilen her zaman yargı önüne çıktık. Onlar tüm halkın gördüğü gibi sırra kadem hizmet ettikleri ülkelerin kucağına kaçtılar. Casusluk duruşmalarını bilfiil takip eden, bazı duruşmalara şahsen katıldığı görülen örgütün en önemli kuryelerinden Tarık Toros da bunlardan biri. Ama şunu gönül rahatlığıyla ifade edeyim yakında herkes gazetecilik ile casusluğun arasındaki farkı anlayacak. Bu hainlerin hepsi, nereye kaçarsa kaçsınlar hangi ine girerlerse girsinler mutlaka millet ve yargı önünde hesap verecekler. Herkes bilsin ki bu hesaptan kaçış yok."

FETÖ/PDY örgütünde çözülmelerin başladığını, bu işte parmağı olan herkesin zamanı gelince hesabını ödeyeceğini belirten Başbuğ, "Bu ihanetin bedeli er ya da geç ama muhakkak ödenecek. Sıra bu işte parmağı olan herkese de gelecek. Biraz sabır." dedi.

- "Bu çabalar kısa bir zaman süreci uzatır, sonucu değiştirmez"

Çoşkun Başbuğ, FETÖ/PDY örgütünü bir ahtapota benzeterek, kollarında sadece emniyet ve yargının olmadığını, medya ile silahlı kuvvetler ayağı gibi birçok devlet kurumunun bulunduğunu öne sürdü.

İzmir merkezli olarak 10 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında 5 muvazzaf asker için yakalanmalarına yönelik gözaltı kararı çıkarılmasını değerlendiren Başbuğ, şunları kaydetti:

"Geç kalmış ama örgütle mücadelede en önemli aşamalardan biri olan bu operasyonda en garip husus hakkında gözaltı kararı alınan askerlerin aynı anda toplu olarak hastalanarak doktor raporu almaları. Herkesin güleceği bu trajikomik durum aslında üzerinde büyük ciddiyetle durulması gereken bir husustur. Çünkü bu örgütlü bir harekettir ve örgüt mensubu bu kişilere bu sahte raporu veren doktorlar başta, bu işte dahli olan tüm askeri yetkililer hakkında da örgütsel hukuki işlem yapılması gerekir. Ruhu, maneviyatı zaten kronik hasta olan bu zavallı kişilerin fiziki rahatsızlığı nedir, bu rapor neye istinaden verilmiştir bilmiyorum ama şunu rahatlıkla ifade edeyim, bu çabalar şu an için ancak kısa bir zaman süreci uzatır, sonucu değiştirmez."

Başbuğ, örgüt için çemberin daraldığını sağa sola kaçışların başladığını ifade ederek, operasyonların daha da uzayacağını dile getirdi.

- Operasyon

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'nun talimatıyla önceki gün İzmir merkezli Aydın, Denizli, Balıkesir, Gaziantep, Adana, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar ve Mersin'de operasyon başlatılmıştı.

Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen aralarında gazeteci Tarık Toros ve FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 30 kişiden 8'i gözaltına alınırken, 12'sinin, daha önce gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında da arandıkları ancak yurt dışında oldukları belirtilmişti.

Öte yandan, İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Bato, operasyon kapsamında Genelkurmay Başkanlığına yazı göndererek 6 muvazzaf subayın savcılığa getirilmesi talimatını vermiş, bu doğrultuda Binbaşı H.Ö. merkez komutanlığına bağlı askeri inzibatlarca İstanbul'daki adresinden alınarak İzmir'e gönderilmişti. Tümamiral M.Z.U. ve tuğamiral A.S.A. ile binbaşılar K.M, R.Z. ve Ö.G'ye ise sağlık gerekçeleriyle rapor aldıkları için talimatın uygulanamadığı öğrenilmişti.

Operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen Binbaşı H.Ö. ile gözaltındaki Y.Ş, H.T, F.D, M.K.C, H.K, Ş.Y tutuklanırken, R.A. ve emekli astsubay Z.D. yurtdışı çıkış yasağı getirilerek serbest bırakılmıştı.

Nöbetçi mahkeme, savcılığın talebi üzerine, rapor aldıkları için adliyeye götürülemeyen 2'si amiral 5 muvazzaf asker ile firariler hakkında "yakalanmalarına yönelik gözaltı kararı" çıkarmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :