İzinsiz yüz tanıma Facebook’un başına dert oldu! Fotoğraf başına 400 dolar ödeyecek

İzinsiz yüz tanıma Facebook’un başına dert oldu! Fotoğraf başına 400 dolar ödeyecek

Biyometrik verileri izinsiz toplamakla suçlanan Facebook, Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletinde 2015 yılında açılan ve bugüne kadar devam eden davayı tazminat ödeyerek sonlandırmak zorunda kaldı.

Yüz tanıma teknolojilerini kullanması yasalara aykırı bulunan Facebook’un, 650 milyon dolar cezaya mahkum edildi. 

Facebook, herhangi bir fotoğraf yüklendiğinde fotoğraftaki kişileri otomatik olarak tanıyor ve size, arkadaşlarınızı etiketlemek isteyip istemediğinizi soruyordu. Facebook'un bu özellik için kullanıcıları bilgilendirmediği ve etiket için diğer kullanıcılardan onay almadığı anlaşılınca, şirket 2019 yılında bu özelliği kaldırmıştı. Etiket özelliğinde kullanılan yüz tanıma sistemi, ABD'nin Illinois eyaletindeki gizlilik yasalarına aykırı bulundu.

Biyometrik veri toplamadaki gizlilik sorunu nedeniyle 2015 yılında Facebook'a açılan dava sonuçlandı ve şirket 650 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

ABD'nin Illinois eyaletindeki davada Facebook, 2011 yılı itibarıyla platforma fotoğraf yükleyen tüm kullanıcılarına 400 dolar ödeme yapacak. Facebook şirketi ilk aşamada ceza için mahkemeyle 550 milyon dolarlık bir anlaşma yapmıştı. Ancak bu ceza sonradan rakam 100 milyon dolar daha artırıldı ve 650 milyon dolar tazminat cezası olarak resmiyet kazandı.

Kullanıcı verilerini izinsiz toplaması nedeniyle sık sık eleştirilen şirket, geçen yıl da 29 milyon kullanıcının bilgilerinin çalındığını açıklamıştı.

Etiketler :