"İz Bırakan Kadınlar Zirvesi"

"İz Bırakan Kadınlar Zirvesi"

Nobel Barış ödülü sahibi Yemenli aktivist Karman:- "Kadınlar eğer siyasette inisiyatif alırlarsa toplumda diğer hemcinslerine yol açacaklardır. Ben erkeklere de aynı şekilde sesleniyorum; karınıza, kızınıza ve tüm kardeşlerinize güven telkin edin, onları

İSTANBUL (AA) - Nobel Barış ödülü sahibi Yemenli aktivist Tevekkül Karman, kadınların siyasette inisiyatif almaları halinde toplumdaki hemcinslerine yol açacağını belirterek, "Ben erkeklere de aynı şekilde sesleniyorum; karınıza, kızınıza ve tüm kardeşlerinize güven telkin edin, onları destekleyin. Erkekler, özellikle İslami toplumlardaki erkeklerden bahsediyorum, kendi eş ve kızlarıyla gurur duyacakları binlerce neden göreceklerdir." dedi.

Karman, Üsküdar Belediyesi tarafından Adile Sultan Sarayı'nda düzenlenen "İz Bırakan Kadınlar Zirvesi"ndeki konuşmasında, kadınların her zaman bütün zincirleri ve engelleri aşabildiklerini çok güzel şekilde gösterdiğini söyledi.

Kadının siyaset içerisinde, özellikle ortak ve lider olarak var olmasının büyük bir sorumluluk olduğunu dile getiren Karman, "Kadın aynı zamanda bir aile lideridir. Ancak ailedeki görevi bence devlet ve topluma karşı birincil bir görevdir. O yüzden ben kadınları tüm dünyada şuna davet ediyorum; siyasete daha büyük ilgi duymalarını istiyorum. Gönüllülük esasına dayalı işlerde daha fazla rol almalarını istiyorum." diye konuştu.

Kadınların siyasette daha büyük inisiyatifler almasını ve liderlik ruhu taşıması gerektiğini vurgulayan Karman, şöyle devam etti:

"Kadının, bunları yaparsa aslında daha büyük saygı göreceğini ve rol sahibi olacağını düşünüyorum. Çünkü biliyoruz ki kadınlar eğer siyasette inisiyatif alırlarsa toplumda diğer hemcinslerine yol açacaklardır. Ben erkeklere de aynı şekilde sesleniyorum; karınıza, kızınıza ve tüm kardeşlerinize güven telkin edin, onları destekleyin. Erkekler, özellikle İslami toplumlardaki erkeklerden bahsediyorum, kendi eş ve kızlarıyla gurur duyacakları binlerce neden göreceklerdir. Kadının toplumda liderlik ettiğini, haklarını korumaya yönelik inisiyatif aldığını görünce gurur duymalı. Eşitlik, adalet ve vatandaşlık hakları konusunda bence herkese eşit yaklaşılmalı, davranılmalı. O yüzden de bence erkeklerin bize destekleri bu konuda şarttır. Çünkü bu anlamda bizim savaşımız ancak bir sonuç bulur ve mücadelemiz bir sonuca ulaşır. Eğer adalet de istiyorsak bu mücadelenin iki taraflı yürümesi şarttır."

Tevekkül Karman, dünyadaki kadınların siyasi anlamda daha çok inisiyatif alması çağrısında bulunarak, "Darbelere, silahlı milislere karşı, tüm bu mücadelede kadınların aktif rol alması gerektiğini düşünüyorum. Kadınlar darbelere ve yapılmak istenen kötü işlere aslında 'hayır' diyebilir. Bu görevler kadınlardan bekleniyor ve kadınlar da aslında bu beklentileri karşılamak için harekete geçmeli." ifadelerini kullandı.

- "Kadınların önünde hala çok büyük engeller var"

Bir kadının toplumunda ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesi halinde, o toplumun saygınlığından söz edilemeyeceğine dikkati çeken Karman, "Özellikle Arap Baharı ülkelerindeki kadınlarla Suriyeli kadınlara diyorum ki mücadeleniz bir sonuca ulaşana kadar biz sizinleyiz ve sizi destekliyoruz." dedi.

Karman, kadınların her zaman vatanı kuran, koruyan ve devrimleri meydana getirenler olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her zaman büyük liderlerin arkasında bir kadın vardır derler. Bütün devrimlerin, özgürlük mücadelelerinin arkasında cesur kadınlar vardır. Bütün özgürlük ve mücadele aşamalarında cesur kadınlar vardır. Kadınlar bu cesaretleriyle herkese cesaret aşılamışlardır. Ama biz genel manada dünyada baktığımız zaman sadece bizim bölgemizde değil, tüm dünyada maalesef erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Kadınları aynı zamanda ekonomik hayata girmeye de davet ediyorum. Onların ekonomik anlamda da inisiyatif almalarının, başarılı olmalarının ekonomik kalkınmada temel ögelerden biri olacağını düşünüyorum. Kadın ümmetin bir koruyucusu gibidir. Kadınlar sadece barış zamanında değil, aynı zamanda felaket günlerinde her zaman kendilerini siper etmişlerdir. Ancak hayat normale döndüğü zaman kadınlar bu sefer ikinci sıraya itilir ve erkek her zaman olduğu gibi birinci sıraya oturur. Bu aslında zalimce bir yaklaşımdır."

Tevekkül Karman, kadınların önünde hala çok büyük engeller olduğunu, bu nedenle çok çalışılması gerektiğini belirterek, sadece temennilerle sonuç elde edilemeyeceğini, taleplerin her zaman aktif şekilde savunulması gerektiğini söyledi.

Karman, "Biz değişim ve geleceği inşa etmek için erkeklerle yan yanayız. Ben tekrardan bu büyük ülkeye, Türkiye'ye, devlete, partilere ve halka, Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler