
‘İyi bir aşçı profesörden üstündür’
Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan odanın sıkıntılarını dile getirirken, oda olarak yaptığı hizmetleri açıkladı. Yeni çıkan hijyen eğitimi yasasıyla herkesin hijyen sertifikası alması gerektiğini ifade etti
Oda kim tarafından ne zaman kuruldu?
1965’te Muzaffer Öğündü tarafından kuruldu. O zamanlar odamız lokantacılar, pastacılar, fırıncılar olarak kurulan bir odaydı. Muzaffer Öğündü’den sonra İsmail Sezer başkanımız uzun yıllar başkanlık yaptı. Federasyon başkanı oldu. 2005’te Konya Lokantacılar Odası Başkanı ben oldum İsmail Sezer’le birlikte. 2010’da esnaf odaları birlik yöneticisi oldum. 2014’te de tekrar başkan oldum. Şu anda Konya’mızda lokantacı, otelci, çiğköfteci, dönerci 950 üyemiz mevcut.
Odanın sorunları nedir?
Odanın en büyük sıkıntısı seyyar satıcıların olması. Bunların sayıları 150-200 civarında. Bu konudan çok şikâyetçiyiz. Bunun yanında sanayi bölgelerinde büfelerin olması, tek ruhsat altında lokanta ve bakkalın olması ayrıca kermeslerin her bölgeye kurulmasından sıkıntı yaşıyoruz. Kermese karşı değiliz yapılsın ama bunlar belli yerlerde yapılsın. Alâeddin Tepesi’nde ve Kültür Park içerisinde yapılsın. Biz bunu gerekli yerlere ilettik. Adese önü veya Bosna’da yapılmasına karşıyız çünkü orada lokantamız var ve biz bundan gelir sağlamaya çalışıyoruz. Ben buradaki gıdaların hijyenli olduğunu da düşünmüyorum. Halkın sağlığıyla kimsenin oynamaması lazım bizim amacımız bu. Küçük esnafız işvereniz. En kötü lokantada bile en az on kişi çalışır. Daha güzel ortamlarda halka ve gelen yabancılara hizmet etmek bizim için yapılacak en önemli iş bu. Biz gecemizi gündüzümüzü katıp mücadelemizi sürdürüyoruz. Sosyete pazarına esnaf olarak bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Pazarcılar, lokantacılar ve gıda sektörünü ilgilendiren odamıza esnafa zararlı olduğunu düşünüyoruz. Selçuklu Belediyesi’ne ve Büyükşehir Belediyesi’ne bildirdik. Tek ruhsat altında büyük yeri kiraya veriyorlar. Meyve, ayakkabı hepsi satılıyor. Biz oda olarak sıkıntılıyız ve diğer odalarda sıkıntılı bunun bir anca çözüme kavuşturulmasını diliyoruz.
Hijyen eğitimi veriliyor mu?
Hijyen eğitimi verilmesi konusunda yeni bir kanun çıktı. Eskiden 3 ayda bir muayeneler yapılıyordu. Bu iptal oldu. Hijyen eğitimi vereceğiz odamıza kayıtlı 100 kişi üyelerimize aktaracağız. Bunun temmuza kadar zamanı var. Daha öncede yaptık o geçersiz olduğu için tekrar hijyen eğitim kursu vereceğiz. Ben 3 aylık muayenenin daha iyi olduğunu düşünüyorum biz gıda sektörüyüz. Bu eski uygulamayla verem hastası olan işçi gıda sektöründe çalışamazdı. Üç ayda bir sağlık kontrolü yapılırdı. Hijyen eğitimi iyi fakat ben bu sistemi uygun bulmuyorum.
Hijyen eğitim sertifikası alamayana herhangi bir yaptırım uygulayacak mısınız?
Biz lokantacılar olarak üyelerle konuşup bu eğitimlere çalışanlarıyla birlikte katılmalarını sağlayacağız. Evet, bu sertifikayı almayanlara bir yaptırım uygulayacağız. Çünkü burada halkın sağlığı söz konusu. Bu sertifikayla hizmeti daha ileri götürmüş oluruz bununla halka bir güven ortamı sağlanmış oluruz.
Ruhsatsız çalışan var mı, bunlara ne gibi önlem alıyorsunuz?
Evet, böyle bir sorunumuz var. Bu ruhsat olmayan yerleri tespit edip, zabıta müdürlerine dilekçelerle bildiriyoruz. Bu kaydı yapmayan ne yaptığı belirsiz hijyen olmayan ortam. Arkadaşlarımız böyle bir şey olduğunu fark ederlerse hemen odaya şikâyetlerini bildiriyorlar.
Konya turist bakımdan yoğun bir şehir, gerekli hizmet verildiğini düşünüyor musunuz?
Tabii ki hem temizlik açısından hem sunum açısından gelen turistler için gerekli hizmeti verdiğimizi düşünüyoruz. Yerli yabancı herkes Konya’ya Mevlana’yı, Sille’yi görmeye geliyorlar. Konya günden güne gelişiyor. Geliştikçe ekonomiye can sağlıyor yeni iş yerleri açılıyor. Tabi onların memnun şekilde ayrılmalarını sağlamak bizim için avantaj o yüzden bu konuda dikkatli davrandığımızı düşünüyorum.
2014 için bir planınız var mı?
Birkaç düşünce aklımızda var. Bunlar yemek yarışması, etli ekmek festivali yapmayı düşünüyoruz. Geleneksel olarak muharrem ayında aşure dağıtıyoruz. Birkaç firmayla görüşüp görkemli bir şekilde yapacağız. Konya etli ekmek patentini biz aldık. Etli ekmek kim yaparsa yapsın Konya Lokantacılar Odası’ndan izin alarak yapacak. Fırın kebabının patentini de alacağız. Kendi yemeklerimize Konya lokantacılar esnafı olarak sahip çıkacağız. Geçenlerde Konya Turizm haftası için toplantımız oldu. Turizm haftası açılıyor. Yerli yabancı Konya’ ya geliyorlar. Bu Konya’mıza gelir sağlıyor.
Eleman sıkıntısı var mı?
Tabii ki… Eleman sıkıntısı hep var bunu gidermek için aşçılık okulunu istiyoruz. Konya’da Turizm Uygulama Oteli var fakat bunlar başka yerlerde çalışıyor. Aşçılık genel bir meslektir yani hepsini kapsar. Böyle bir okul açılırsa bize de lokantacılar olarak daha iyi olur. Kursu, okulu açılsın aşçılık maddi manevi güzel bir meslektir. İyi bir aşçı iyi bir profesörden üstündür.
Eklemek istedikleriniz var mı?
Hızlı tren yapılmasına sebep olanlara lokantacılar odası olarak teşekkür ediyorum. Hızlı tren Konya’nın ekonomisine yön verdi. İstanbul seferleri de başlarsa daha iyi olacak ekonomiye.
BAŞKANI TANIYALIM
1962 Konya Sarayönü doğumlu. 1974’te lokantacılık mesleğine başladı. Mesleğe bulaşıkçı olarak başladı. Garson, kalfa, usta olarak devam etti. Daha sonra aşçı oldu. Askerden geldikten sonra 1983 yılında çocuk yetiştirme yurdunun aşçı başıydı. Orada uzun yıllar hizmet ettikten sonra 1985 yılında Nalçacı’da Cemoyu açtı. İkinci şubesini Meram’da, Selçuklu’da üçüncüsünü açtı. Düğün salonu var. Şu anda Konya’da 4 tane işyeri var. Yanında çalışan 90 tane eleman var.
YÖNETİM KURULU ÜYELERİ?
İsmail Sezer Başkan yardımcısı, Ali Harman, Memiş Taş, Cevdet Koyuncu, Nurettin Bilgin, Faruk aydın.
Denetim kurulu: Osman Biçer denetim başkanı, Hakan Büyükırmak, Ahmet Şendağlı.