İvanic Sırbistan'a soykırım davası açılmasını desteklemiyor

İvanic Sırbistan'a soykırım davası açılmasını desteklemiyor

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic, Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı yeniden soykırım davası açmasını...

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic, Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı yeniden soykırım davası açmasını desteklemediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığında basın toplantısı düzenleyen İvanic, davanın yeniden açılmasının yeni krizlere neden olacağını belirterek, böyle bir kararın ülkeyi 15 ila 20 yıl geriye götüreceğini söyledi.

Devlet Başkanlığı Konseyinin üç üyesinin de ortak kararı olmadan soykırım davasının yeniden açılmasının mümkün olmadığını kaydeden İvanic, konseyin böyle bir karar almak için gerekli şartlara sahip olmadığını, soykırım davası açılmasının anayasaya aykırı olacağını savundu.

İvanic, söz konusu davada Bosna Hersek'i temsil eden Prof. Dr. Sakib Softic'in görev süresinin dolduğuna işaret ederek, konsey üyelerinin mutabakata varmadan Sırbistan'a karşı yeniden soykırım davası açma yetkisinin olmadığını yineledi.

Davanın tekrar açılabilmesi için devlet organlarının da onayına ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan İvanic, "Bosna Hersek'te devlet organlarının desteği söz konusu değil. Konseyin tek bir üyesinin kararı, soykırım davasının yeniden açılması için yeterli olmayacaktır." dedi.

İvanic, davanın açılıp açılmayacağına ilişkin kararın cuma günü yapılacak toplantının ardından açıklanacacağını aktararak, "Soykırım davasının yeniden açılması yasal bir eylem değil. Burada söz konusu olan şeyin, Bosna Hersek'in adının ve kurumlarının suistimal edilmesi olduğu açıkça belli. Bu nedenle böyle bir kararın büyük krizlere yol açacağını düşünüyorum. Buradan herkese attıkları adımı iyi düşünmeleri çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Bunun siyasi bir mesele olduğunu ileri süren İvanic, kimsenin Bosna Hersek'i kendi malıymış gibi kullanmaya hakkı olmadığını kaydetti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic'in Saraybosna'ya yapmayı planladığı ziyarete de değinen İvanic, "Bu ziyaret konusunda konuşmak için henüz erken. Alınacak karar, bu durumu etkileyecektir ancak Nikolic'e yapılan davet hala geçerlidir." diye konuştu.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılının şubat ayında, Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı açtığı soykırım davasını reddetmiş, Bosna Hersek'e yeni kanıtlar bulması şartıyla 10 yıl içinde yeniden dava açma hakkı tanımıştı.

Ülkedeki Boşnak kesim soykırım davasının yeniden açılmasını desteklerken, Hırvat ve Sırplar buna karşı çıkıyor.

Mahkemenin tanıdığı süre, şubat ayında sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler