İTO Başkanı Çağlar:

İTO Başkanı Çağlar:

"Amerika'dan gelen son veriler, FED'in faiz artırımının gecikeceğini teyit ediyor. Bu durum önümüzdeki dönemde ülkemize yabancı sermaye girişini destekleyecektir"- "Ülkemizde not indirimini gerektirecek bir durum olmadığını görüyoruz"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen son finansal son verilerin, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımının gecikeceğini teyit ettiğini belirterek, "Bu durum önümüzdeki dönemde ülkemize yabancı sermaye girişini destekleyecektir." dedi.

İTO meclis toplantısında Çağlar, ihracattaki güçlü artışın gelecek aylarda yaşanacak ivmelenmeyi işaret ettiğini anlattı.

Kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'in şu ana kadar Türkiye'nin ülke notunda herhangi bir indirme gitmediğini dile getiren Çağlar, "Eylül ayı içinde Moodys'ten bir güncelleme bekleniyor. Ülkemizde not indirimini gerektirecek bir durum olmadığını görüyoruz. Bu kuruluşları kendi güvenilirliklerini korumak adına rasyonel ve hakkaniyetli davranmaya davet ediyorum." diye konuştu.

Yabancı yatırımcının Türkiye'nin geleceğine inandığını, ağustos ayında 917 milyon dolar yabancı sermaye girişi olduğunu, ihracatta aynı ayda yüzde 7 ile son 28 ayın en hızlı artışının yaşadığını anlatan Çağlar, altyapı yatırımlarına da değindi.

İbrahim Çağlar, şöyle devam etti:

"Yavuz Sultan Selim Köprüsü Asya ve Avrupa'yı bir kez daha birbirine kavuşturdu. Sırada 20 Aralık'ta açılacak Avrasya Tüneli var. Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprünün müjdesini de aldık. Ayrıca Yürürlüğe giren Türkiye Varlık Fonu AŞ ile mega projelerimizin finansmanı daha da kolaylaşacak. Ben yaşanan bunca zorluğa rağmen devasa yatırımlarını aksatmadan sürdürebilecek başka bir ülke olduğunu düşünmüyorum. Yerel ekonomide de dinamik ve olumlu bir süreç işliyor. Bazı alacakların yeniden yapılandırılması yürürlükte. Bununla ilgili de geçen hafta kapsamlı bir seminer yaptık odamızda. Devletle özel sektör arasında bembeyaz, tertemiz bir sayfa açılıyor."

İTO'nun taleplerine hükümetin kulak verdiğini ifade eden Çağlar, "Gelir ve Kurumlar Vergisini son 3 yılda düzenli ödeyen mükellefe 5 puanlık bir indirim sağlanmasını talep ediyoruz. Bu hem kayıtlı mükellefi arttıracak hem de düzenli ödeme konusunda motivasyon unsuru olacaktır." ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güneydoğu'ya özel teşvik paketine de konuşmasında yer veren Çağlar, şunları kaydetti:

"62 milyarı kamu olmak üzere bölgeye 4 yıl içinde 140 milyar lira yatırım planlanıyor. İnşaat sektörü için altyapı ve gayrimenkul anlamında da müthiş bir fırsat var. Yeri gelmişken hemen belirtmek istiyorum. Suriye'de kalıcı bir güvenli bölge oluşursa buranın inşası da sektörümüz için önemli bir potansiyele sahip.İnsanlara iş ve aş sağlarsak, gençlere dağ yollarını kapatacak yatırımları yapabilirsek ne Doğu'da kaos kalır ne de bu ülkenin hızına kimse yetişebilir. Faiz konusunda da gelişmeler olumlu. Merkez Bankası mart ayından bu yana düzenli olarak faizleri indiriyor. Buna ek olarak bu ay zorunlu karşılık oranlarında da indirime gitti. Bu bankalar için 3 milyar liralık ek bir kaynak. Merkez'in bu parasını bankalar hızla değerlendirmeli ve bu likiditeyi bir an önce piyasaya enjekte etmeli."

Çağlar, FETÖ soruşturması kapsamında el koyulan şirketlerin yönetiminin kayyumlardan alınarak TMSF'ye devredildiğini anımsatarak, "Bunu da olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Çünkü TMSF bu konuda oldukça deneyimli. Ekonomideki işleyiş bozulmadan süreç daha sancısız devam edecektir." dedi.

G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nezdinde Türkiye'ye gösterilen ilginin önemli olduğunun altını çizen İbrahim Çağlar, konuşmasını "Görüşmelerin merkezinde yer alan Türkiye, Çin ile Tarihi İpek Yolu ve nükleer santral olmak üzere kritik konularda anlaşmalar imzaladı. Türkiye, bugünün ve geleceğin başat ekonomilerden biri olarak tüm dünyanın odak noktasında. Biz de Oda olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İran ile ticari ilişkilerde yeni bir açılım fırsatı gündemde. Bu yüzden faaliyetlerimizde İran'a özel önem veriyoruz." diye tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :