İthalatta haksız rekabetin önlenmesi

İthalatta haksız rekabetin önlenmesi

ABD menşeli "elyaf yüzey kağıtlar" ithalatında dampinge karşı önlem alınması kararlaştırıldı

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanlığınca, ABD menşeli "elyaf yüzey (kraftlayner) kağıtlar" ithalatında dampinge karşı önlem alınmasına karar verildi.

Bakanlığın "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, beyazlatılmamış kraftlayner kağıtların ithalatında yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin ihraç fiyatlarının düşürülmesi suretiyle etkisiz kılındığının tespiti gerekçesiyle yeniden açılan ve Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen damping soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda, dampinge karşı mevcut önlemin ihraç fiyatlarının düşürülmesi suretiyle etkisiz kılındığı, ayrıca dampinge karşı önlemin metrekare ağırlığı 175 gramın altındaki beyazlatılmamış kraftlayner kağıtlara uygulanması gerektiği tespit edildi.

Bu kapsamda, "birinci elyaf yüzey kağıtları, metrekare ağırlığı 150 gramdan az olanlar veya daha fazla fakat 175 gramdan az olanlar" ithalatında ABD menşeli International Paper Company için CIF (mal bedeli, sigorta ve navlun) bedelinin yüzde 12,24'ü, Rock-Tenn CP, LLP için CIF bedelinin yüzde 15,06'sı kadar dampinge karşı önlem yürürlüğe konuldu.

Bu oran ABD menşeli diğer firmalar için ise yüzde 19,96 olarak belirlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :