İtalyanlardan öğrenip İtalya'yı geride bıraktılar

İtalyanlardan öğrenip İtalya'yı geride bıraktılar

Bursalı çiftçiler, İtalya’dan öğrendikleri Santa Maria armudu üretiminde hem verim hem kalite açısından Avrupa’yı solladı. Gürsu’da dekarda 5 ton verim alınırken, Avrupa pazarı Türkiye’ye yöneldi.

İtalya’dan öğrenilen Santa Maria çeşidi armut üretiminde Bursalı çiftçiler, yüksek verim ve kaliteyle İtalyanları geride bıraktı. Gürsu Ovası’nda dekara alınan 5 bin kilogramlık verim, bu alandaki uluslararası rekabette Türkiye’yi öne çıkardı.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl nisan ayında yaşanan don olayına ve olumsuz hava koşullarına rağmen Santa Maria armudunda kalite sorunu yaşanmadığını belirtti. Temmuz sonunda başlayan hasadın yaklaşık 20 gün süreceğini ifade eden Dönmez, “Evet birçok üretici yağmur bekliyor ama biz hasatta yağış istemeyiz. Havalar iyi giderse hasadı sorunsuz tamamlarız” dedi.

İtalyanlardan öğrenip İtalya'yı geride bıraktılar

Geçen yıldan kaynaklı küçük çaplı meyve kayıpları ve donun yol açtığı pas sorunları dışında önemli bir problem yaşanmadığını söyleyen Dönmez, bu sezon geçen yıla göre bir miktar kayıp beklediklerini, buna rağmen Gürsu Ovası’nda yaklaşık 45 bin ton üretim tahmin ettiklerini kaydetti.

İtalyanlardan öğrenip İtalya'yı geride bıraktılar

“Avrupa armudu İtalya’dan değil, artık Bursa’dan yiyor” diyen Dönmez, Bursa genelinde her yıl ortalama 100-120 bin ton Santa Maria armudu üretildiğini, bu yıl ise don nedeniyle bu rakamın yaklaşık 90 bin tona düşmesini beklediklerini belirtti. Üretimin yarısının Gürsu’dan çıktığını vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:

Santa Maria zor bir çeşittir. Üretimi zahmetlidir, bazı hastalıklara karşı dayanıksızdır. İtalya bu üretimi bıraktı ama biz hâlâ sürdürüyoruz. Avrupa’dan hâlen ciddi talep var. İtalya, bu armudu bizden öğrendi ama biz onlardan daha istikrarlı şekilde üretmeye devam ediyoruz. Şimdi Avrupalılar Santa Maria armudunu Bursa’dan yiyor.”

İtalyanlardan öğrenip İtalya'yı geride bıraktılar

Bölgenin iklimi, havası ve toprağının armut üretimi için çok uygun olduğunu belirten Dönmez, Türkiye ortalamasının yaklaşık 4 katı verimle üretim yaptıklarını söyledi. Türkiye genelinde dekara ortalama 1.200 kilogram armut alınırken, Gürsu’da bu rakam 5.000 kilograma kadar çıkıyor. Dönmez ayrıca, Avrupa’nın daha az kimyasal kullanılan ürünlere yönelmesiyle, don nedeniyle oluşan soğuk pası bulunan meyvelerin bile rağbet gördüğünü belirtti.

Son olarak ihracatın döviz kuru nedeniyle sınırlı kaldığını ifade eden Dönmez, “Döviz uygun olursa ihracatta çok daha iyi noktalara geliriz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.