İtalya'da çöken köprüyle ilgili tartışmalar sürüyor

İtalya'da çöken köprüyle ilgili tartışmalar sürüyor

Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Luigi Di Maio, Morandi Köprüsü'nün yeniden inşasının bir devlet şirketi tarafından yapılması gerektiğini söyledi

ROMA (AA) - İtalya Başbakan Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Luigi Di Maio, çökmesiyle 43 kişinin ölümüne yol açan Morandi Köprüsü'nün yeniden inşasının bir devlet şirketi tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Luigi Di Maio, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 14 Ağustos'ta Morandi Köprüsü'nün çökmesinin ardından ülkenin otoyollarının kontrolünün tekrar kamuya verilmesi gerektiğini savundu.

Di Maio, otoyolların idaresinin yeniden ihaleye çıkması durumunda ya faciadan sorumlu tuttukları, köprünün idare ve bakımını üstlenen Autostrade per l'Italia şirketinin başa geleceğini ya da yabancı imtiyaz sahiplerinin ülkeyi sömürgeleştireceğini vurguladı.

Autostrade şirketi için "Biz bu delinin işini nasıl yaptığını gördük" ifadesini kullanan İtalya Başbakan Yardımcısı, otoyolların kontrolünün geçmişte olduğu gibi yine devlet eline geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Bakan Di Maio, bu konuda Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ile de hemfikir olduklarını kaydetti.

- Köprünün yıkımına kısa sürede başlanacak

Öte yandan Cenova Belediye Başkanı Marco Bucci de bir kısmı çöken Morandi Köprüsü'nün kalan kısımlarının yıkım işlemine yakın zamanda başlanacağını duyurdu.

Facianın yaşandığı kentte, köprünün kalan kısımlarının gerekli izinlerin ardından yıkılabileceğini ifade eden Bucci, "Bugün aldığım bilgiye göre, bize yetki verirlerse, yıkıma bu ay sonunda ya da ekimin ilk haftası başlayabiliriz." dedi.

Geçen hafta Cenova kentinin bağlı olduğu Ligurya Bölgesel Yönetimi Başkanı Giovanni Toti, viyadüğün yeniden inşasına ilişkin bir projeyi tanıtmıştı. Proje, köprüye bakmakla yükümlü şirket Autostrade per l'Italia'nın da katılımını içeriyordu.

Bünyesinde 7 bin 100 çalışanı bulunan Autostrade şirketi İtalya'da 3 bin kilometrelik otoyol ağının idari işlerini yürütüyor.

- Olay

Cenova kentinde, 14 Ağustos’ta A-10 otoyolundaki Morandi Köprüsü'nün bir kısmı çökmüştü. Alışveriş merkezleri, fabrikalar, yerleşim yerleri, Cenova-Milano tren hattı ve Polcevera Nehri'nin üzerinden geçen köprüdeki çökme sonucu 43 kişi hayatını kaybetmişti.

İtalyan hükümeti, köprünün bakım ve denetimlerini yapmadığı gerekçesiyle faciadan köprünün idaresini üstlenen Autostrade per l'Italia şirketini sorumlu tutuyor.

Cenova Savcılığı, olayla ilgili "ihmalin neden olduğu felaket ve adam öldürme" suçundan soruşturma başlatmıştı.

Felaketin ardından kentte 12 ay olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :