İtalya ile Libya arasındaki göçmen anlaşması

İtalya ile Libya arasındaki göçmen anlaşması

İki ülke arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde oluşturulan "ortak operasyonlar birimi" aktifleştirildi

TRABLUS (AA) - Libya ile İtalya arasında imzalanan "yasa dışı göçle mücadele" anlaşması çerçevesinde oluşturulan "ortak operasyonlar biriminin" aktifleştirildiği bildirildi.

Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı İletişim ve Medya İdaresinden yapılan açıklamada, başkent Trablus'taki görüşmelerin ardından iki ülke arasında "göçle mücadele" amacıyla oluşturulan "ortak operasyonlar biriminin" aktifleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, UMH İçişleri Bakanlığına bağlı Sahil Güvenlik İdaresi Müdürü Albay Tarım Şenbur'un da yasa dışı göçle mücadele çerçevesinde iki ülke arasında işbirliği ve bilgi değişiminin sağlanması için, "ortak operasyonlar biriminin" aktifleştirilmesi anlaşmasının imzalandığını ifade ettiği kaydedildi.

Anlaşmada Libya'yı Sahil Güvenlik İdaresi Müdürü Şenbur ve bazı hükümet yetkilileri, İtalya'yı ise Trablus Büyükelçisi Giuseppe Bruni ile Başbakanlıktan bazı yetkililerin temsil ettiği bilgisi verildi.

Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, 3 Şubat'ta Roma’da Başbakanlık sarayı Chigi’de bir araya gelerek, İtalya ile Libya arasında yasa dışı göç ve insan kaçakçılığıyla ilgili anlaşma imzalamıştı.

Gentiloni, anlaşmanın ardından yaptığı basın açıklamasında, İtalya’nın Libya’ya en büyük desteği vermeyi taahhüt ettiğini belirterek, "Bir şey açık olmalı ki o da bu memorandum, sınır polisi, sahil güvenliği, insan kaçakçılığıyla müdahale edecek Libyalı devlet kurumlarını güçlendirecek bir adımdır." ifadesini kullanmıştı.

Gentiloni, İtalya ve Libya arasında imzalanan anlaşmanın daha da geliştirilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Serrac da anlaşmanın insanlığa karşı suç olarak tanımladığı göç fenomeniyle mücadele için olduğunu belirterek, "Anlaşma, denizde insan hayatını kurtarmayı, uluslararası yasalara göre göçmenleri geri göndermeyi, sınırlarımızın korunmasını, sahil güvenlik birimimize yardımları ve sınır dışı edilecek göçmenlere insani yardımların yapılmasını hedefliyor." demişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :