İtalya Dışişleri Bakanı Alfano Viyana'da

İtalya Dışişleri Bakanı Alfano Viyana'da

Alfano: - "(İtalya'nın gelecek yıl AGİT dönem başkanı olması) Göçmen akını İtalya'nın öncelikleri arasında yer alıyor"- "Bu sorunla yalnız güvenlik perspektifiyle değil, aynı zamanda ayrımcılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele ederek baş etmeye çalışacağız"

VİYANA (AA) - İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, ülkesinin 2018'de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanlığını üstleneceğini belirterek, "Göçmen akını İtalya'nın öncelikleri arasında yer alıyor. Bu sorunla yalnız güvenlik perspektifiyle değil, aynı zamanda ayrımcılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele ederek baş etmeye çalışacağız." dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'ya resmi ziyarette bulunun Bakan Alfano, AGİT Daimi Konseyine katılarak 2018'de dönem başkanlığını üstlenecek ülkesinin önceliklerini anlattı.

Alfano, AGİT Genel Sekterliği başta olmak üzere 4 yönetici pozisyonun bütün üye ülkelerin uzlaşısıyla belirlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, uzlaşının örgütün en büyük gücü olduğunu ifade etti.

AGİT'in barış, güvenlik ve istikrarın sağlanmasındaki rolüne vurgu yapan Alfano, İtalya'nın bu önemli sorumluluğu yüklenirken Vancouver'den Vladivostok'a kadar diyalog ve iş birliği içerisinde tüm sorunların çözümüne odaklanacağını söyledi.

Alfano, AGİT bölgesinde karşılaşılan sorunların yalnız dönem başkanı ülkenin çabalarıyla değil, 57 üye ülkenin iş birliği ve dayanışmasıyla çözülebileceğine işaret etti.

Bölgede yaşanan askeri ihtilaflar başta olmak üzere ekolojik ve insani sorunlara da dikkati çeken Alfano, AGİT'in Ukrayna krizinde sergilediği çok yönlü çabanın, bu sorunun üstesinden gelinebilmesi noktasında örgütün ne denli önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini kaydetti.

Alfano, İtalya'nın dönem başkanlığında da bölgede donmuş ihtilaflar olarak tanımlanan Gürcistan, Karabağ gibi sorunların çözümü için mevcut çabaların artırılarak sürdürüleceğini dile getirdi.

- "Göçmen akını İtalya'nın öncelikleri arasında"

İtalya'nın AGİT dönem başkanlığında özellikle Akdeniz havzasına yoğunlaşacağını belirten Alfano, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akdeniz, bazıları için küçük bir deniz belki sadece bir havuz ancak bazıları içinse orada Avrupa'nın ve dünyanın huzur ve güvenliğini tehdit eden bir oluşum meydana geliyor. Göçmen akını İtalya'nın öncelikleri arasında yer alıyor. Bu sorunla yalnız güvenlik perspektifiyle değil, aynı zamanda ayrımcılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele ederek baş etmeye çalışacağız."

- "İnternette terörü tamamen engellemek gerekiyor"

AGİT'in yeni sorunlara yeni önlemler alarak bölgede emniyet ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunduğuna dikkati çeken Alfano, ülkesinin özellikle siber güvenliğin güçlü şekilde sağlanabilmesi yönünde üye ülkeler arasındaki iş birliğini güçlendireceğini anlattı.

Alfano, gençlerin internet üzerinden yayılan terör propagandalarından korunması gerektiğini vurgulayarak, "İnternette terörü tamamen engellemek gerekiyor. Bu karanlık alan çok sayıda genci kendine çekiyor ve radikalleştiriyor." dedi.

İtalya'nın dönem başkanlığında diyalog ve katılımcılığın önemli rol oynayacağına değinen Alfano, özellikle sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve farklı inisiyatiflerle iş birliği yapılarak sorunların ele alınacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda, yeni göreve gelen AGİT Genel Sekreteri Thomas Germinger, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Ingibjörg Solrun Gısladottir ve AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir de hazır bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :