İsviçre'deki Kıbrıs müzakerelerinin sonuçsuz kalması

İsviçre'deki Kıbrıs müzakerelerinin sonuçsuz kalması

İngiltere'nin Amerika ve Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Duncan:- "Müzakerelerin tamamen çöktüğünü söylemek abartılı olur. Müzakereler şimdilik durdu" - "Biz müzakerelerin, adanın yeniden birleşeceği başarılı bir sonuca erişmesi için mümkün olan her dest

LONDRA (AA) - İngiltere'nin Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, İsviçre’deki Kıbrıs müzakerelerinin sonuçsuz kalmasının müzakerelerin "tamamen çöktüğü" anlamına gelmediğini söyledi.

İngiliz parlamentosundaki özel oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Duncan, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında gerçekleşen ancak sonuçsuz kalan Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bir soru üzerine, İngiltere'nin garantör ülkelerden biri olarak müzakere sürecine desteğinin sürdüğünü kaydetti.

Duncan, "Müzakerelerin tamamen çöktüğünü söylemek abartılı olur. Müzakereler şimdilik durdu. Biz müzakerelerin, adanın yeniden birleşeceği başarılı bir sonuca erişmesi için mümkün olan her desteği veriyoruz." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis arasında İsviçre’de yürütülen müzakereler Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması nedeniyle tıkanmıştı.

İsviçre'de 7-11 Kasım'da yapılan görüşmenin devamı niteliğindeki Mont Pelerin zirvesinin amacı, hem toprak meselesinde kriterlerin görüşülmesi hem de garantör ülkelerin katılacağı beşli konferansın tarihinin belirlenmesiydi.

- Sığınmacı krizi

Alan Duncan, oturumda, bir milletvekilinin Avrupa'daki sığınmacı krizinde Türkiye’nin oynadığı rolle ilgili bir soru üzerine, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında mart ayında imzalanan sığınmacı anlaşmasından bu yana Yunanistan’a giden sığınmacıların sayısında önemli bir düşüş olduğunu vurgulayarak "İngiltere, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın başarıyla uygulanmasına büyük önem veriyor. Bu anlaşmasının başarısı için Türkiye’nin de aralarında yer aldığı ülkelerle iyi ve yapıcı diplomatik ilişkilerimiz olması gerekli." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :