İsviçre'deki Kıbrıs Müzakereleri

İsviçre'deki Kıbrıs Müzakereleri

Mont Pelerin'de yapılan Kıbrıs müzakerelerinin ikinci turunda tarafların, toprağın son şekli, güvenlik ve garantiler için aralık ayı ortasında bir araya gelme hedefiyle çalıştıkları belirtildi

MONT PELERİN (AA) - Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yapılan müzakerelerin ikinci turunda tarafların, toprağın son şekli, güvenlik ve garantiler için aralık ayı ortasında bir araya gelme hedefiyle çalıştıkları bildirildi.

Le Mirador Otel'de başlayan görüşmelere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, sözcüler Barış Burcu ve Nikos Hristodulidis katıldı.

Edinilen bilgiye göre, tarafların gelinen aşamada 2016 hedefine ulaşmak için beşli konferansta açıkta kalması muhtemel birkaç konu, toprağın son şekli, güvenlik ve garantiler için aralık ayı ortasında bir araya gelme hedefiyle çalıştıkları bildirildi.

Bu arada, sabah yerel saatle 9.15'te başlayan görüşmelere Rum liderin talebi ile kısa bir ara daha verildi. Daha sonra yeniden bir araya gelen liderler günün ilk toplantısının ardından, öğle yemeğine geçti. Heyetler arası çalışmaların gün boyu devam edeceği Mont Pelerin'de, liderler akşam saatlerinde tekrar bir araya gelecek.

Kıbrıs sorunu
 ekonomi
, Avrupa Birliği
, mülkiyet
, yönetim-güç paylaşımı
, toprak ile güvenlik ve garantiler

 olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis arasında 7-11 Kasım tarihlerinde Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilen müzakerelerin son gününde Rum lider Anastasiadis, masada Türk tarafının açılımları karşısında zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti.

BM de müzakerelerin bir hafta aradan sonra 20-21 Kasım'da İsviçre'de yeniden devam edeceğini duyurmuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :