İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri

İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri

Mont Pelerin'de devam eden Kıbrıs müzakerelerinde, liderler bugün toprak düzenlemesiyle ilgili kriterler üzerinde anlaşma arayışı için yeniden buluştu

MONT PELERİN (AA) - Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam eden müzakerelerin dördüncü gününde liderlerin bugün toprak düzenlemesiyle ilgili kriterler üzerinde anlaşma arayışı için yeniden bir araya geldiği bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis, kendi heyetleriyle yaptıkları görüşmelerin ardından yerel saatle 11.00'de Le Mirador Otel'de yeniden buluştu.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin gözetimindeki müzakerelerde, her iki liderin de toprak düzenlemesiyle ilgili kriterler üzerinde anlaşma arayışına devam ettiği öğrenildi.

Akıncı ve Anastasiadis'in bu akşam geç saatlere kadar müzakerelere devam edeceği ve kriterler üzerinde uzlaşma sağlanmaya çalışılacağı kaydedildi.

Kriterler üzerinde anlaşıldığı takdirde, görüşmelerin son günü olan yarın Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den oluşan garantör ülkelerin de katılacağı 5"li konferansın tarihinin belirlenmesiyle eş zamanlı olarak, kriterlerin harita üzerinde çalışılmasına geçilmesi bekleniyor.

Türk tarafının büyük önem verdiği 5'li konferans tarihinin kesinleşmemesi durumunda ise Kıbrıs’ta varılan ve BM tarafından liderlere yazılı olarak iletilen mutabakat bozulacak ve süreç ilerleyemeyecek.

- "Hatırı sayılır ilerleme kaydedildi"

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, dün Mont Pelerin'de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, müzakerelerin ilk 3 gününde Ekonomi
, Avrupa Birliği
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
 gibi dört ana konuda "hatırı sayılır ilerleme" kaydedildiğini bildirmişti.

Burcu, "Şu anda kriterler üstünde tam bir mutabakat sağlamış durumda değiliz. İyi niyetle ve iyi açılımlarla müzakere süreci sürmektedir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kıbrıs sorunu
 Ekonomi
, Avrupa Birliği
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler

 olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

Sadece BM, KKTC ve Rum heyetinin kalmasına izin verilen Le Mirador Otel'de geniş güvenlik önlemleri dikkat çekerken basın mensuplarının otele girmesine izin verilmiyor.

İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri yarın sona sona erecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :