İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı

İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı

KKTC'li siyasi parti liderleri:- "Maalesef BM Genel Sekreteri Guterres'in bir an önce Crans-Montana'ya dönüp gerekli müdahaleyi yapmaması halinde konunun sonuçlandırılması mümkün görülmemektedir"

CRANS-MONTANA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) bazı parti liderleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sektereteri Antonio Guterres’e çağrıda bulunarak, Kıbrıs Konferansı'nın düzenlendiği İsviçre'nin Crans-Montana'ya yeniden gelmesini ve konferansa müdahale etmesini istedi.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde Kıbrıs Konferansı'nın düzenlendiği Kongre Merkezi'ne gelerek, ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, Crans-Montana'da devam eden Kıbrıs sorunu ile ilgili konferansı başından itibaren takip eden siyasi partilerin, gelinen aşamada ortaya çıkan tıkanıklığın giderilmesi ve sürecin daha fazla uzatılmadan bir sonuca ulaştırılması gerekliliğine inanarak ortak bir tavır geliştirmenin zorunluluğunda hemfikir oldukları belirtildi.

- "Genel Sekreteri adım atmaya davet ederiz"

Crans-Montana'daki sürecin ilk haftasının BM Genel Sekreteri Guterres'in katılımı ve uzun bir süreden beri ihtiyaç duyulan metodoloji konusunda tüm tarafları ikna etmesi sonucunda yeniden hareketlendiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi.

"Buna karşın sürecin ikinci haftası, birinci haftanın kapanışındaki hareketlilikten uzak bir atmosferde başlamıştır ve maalesef BM Genel Sekreteri Guterres'in bir an önce Crans-Montana'ya dönüp gerekli müdahaleyi yapmaması halinde konunun sonuçlandırılması mümkün görülmemektedir. Bizler, gelinen aşamayla ilgili olarak taraflara sorumluluk yüklemek yerine BM Genel Sekreterinin kayda değer ilerleme kaydedilmedikçe Crans-Montana'ya gelmeme yönündeki eğilimini değiştirmesinin, içine girilen kısır döngünün aşılmasına ve konferansın daha fazla uzatılmadan sonuçlandırılmasına katkı sağlayacağına inanmaktayız. Bu düşüncelerle gerek masada uğraş veren heyetleri, gerekse Genel Sekreteri konferansın sonuçlandırılmasına yönelik adım atmaya davet ederiz."

- Çavuşoğlu da çağrıda bulunmuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreterinin Crans-Montana'ya gelip gelmeyeceğinin henüz netleşmediğini belirterek, kendisine konferansa yeniden katılması yönünde telkinlerde bulunduklarını açıklamıştı.

Guterres, geçen cuma konferansa üçüncü gününde dahil olarak başkanlık etmiş ve cumartesi İsviçre'den ayrılmıştı.

Kıbrıs Konferansı 28 Haziran'da başlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :