"İstinafla adil ve daha hızlı yargılama gelecek"

"İstinafla adil ve daha hızlı yargılama gelecek"

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Akçil:- "İstinaflar bir ara sistem olarak girdiğinde, ilk derece mahkemelerinin eksik kısımlarını tamamlamış olacaklar. Yargıtay gibi temyiz incelemesine yakın bir incelemeyle Yargıtayın yapması gereken bir kısım işi de is

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, 20 Temmuz'da faaliyete geçecek istinaf mahkemelerinin adil ve daha hızlı yargılamayı getireceğini söyledi.

Akçil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istinaf mahkemelerinin 2004 yılından beri hukuki altyapısının oluşturulduğunu ve 20 Temmuz itibarıyla faaliyete geçeceğini belirtti.

İstinaflar için yasal mevzuatın çıkarıldığını ve fiziki anlamda adliyelerin hazır edildiğini vurgulayan Akçil, 20 Temmuz itibarıyla beklenen ve özlenen yargıdaki hızlılık ve adaletin oluşacağını, bunun için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Akçil, istinaf sistemini iyi oturtamadıklarında beklenen faydanın elde edilemeyeceğine işaret ederek, sistemi sağlam kurmak, ülke ve kamuoyunun beklentilerini karşılamak istediklerini anlattı.

İstinaflara bir yol haritası çizeceklerini dile getiren Akçil, "İstinaflar ne yapmalı, ne yapmamalı? Ne Yargıtay gibi olmalı ne ilk derece mahkemesi gibi olmalı? Bunun bir ara, itiraz merci olarak düşünülmesi sebebiyle istenilen şey, sağlansın istiyoruz." diye konuştu.

- Bin istinafa eğitim verilecek

Akçil, genel çerçevede aldıkları çıktı ve bulguları, pazartesi itibarıyla başlayacak eğitimle istinaf mahkemelerine atanan bin hakim ve savcıya aktaracaklarını bildirdi.

Türkiye olarak istinaf mahkemelerine hazır olduklarına ve uzun süredir bunun tartışıldığına dikkati çeken Akçil, şöyle devam etti:

"Yargıda en büyük sıkıntımız, hatta bu dünyanın sorunu, adaletin gecikmesi, zamanında davaların sonuçlandırılamaması. İlk derece mahkemelerindeki gecikmeler, Yargıtaydaki iş yoğunluğu nedeniyle gecikmeler. İstinaflar bir ara sistem olarak girdiğinde, ilk derece mahkemelerinin eksik kısımlarını tamamlamış olacaklar ve aynı zamanda Yargıtay gibi temyiz incelemesine yakın bir incelemeyle Yargıtayın yapması gereken bir kısım işi de istinaflar yapacak. Adil ve daha hızlı yargılama gelmiş olacak."

Akçil, bu sistemin, Avrupa'da birçok ülkede uzun süredir uygulandığını belirterek, "Biz de 1879 yılından beri istinafı uygulayan bir ülkeyiz. Osmanlı Devleti'nde istinaflar 1924 yılına kadar da uygulandı, vergi yargılamasında ise 1982 yılına kadar devam etti." dedi.

Vergi itiraz ve temyiz komisyonları ile Danıştay silsilesinde vergi temyiz komisyonlarının, istinafın görevini icra ettiğini vurgulayan Akçil, bölge idari mahkemelerinin 1982'de kurulmasıyla istinafı üstlendiğini, idari yargının bu anlamda istinafa örnek olacağını kaydetti.

- "Yargıtay'a gidecek işin yüzde 90'ı istinaflarda kesinleşecek"

Akçil, istinafa atanmış hakim ve savcılara, bu konuda eğitimler verilerek, adil yargılamanın gerçekleşeceğini düşündüğünü ifade etti.

İlk aşamada ana usul eğitimi vereceklerini dile getiren Akçil, eğitim sayesinde yol haritasının çizileceğini söyledi.

Yılmaz Akçil, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda Yargıtayda bir milyondan fazla bekleyen dosyamız var. Bunun bir kısmı öncelikle istinafta kesinleşmiş olacak ve Yargıtaya hiç gitmemiş olacak. Filtreleme dediğimiz sistem Yargıtaya gitmeden istinafta kesinleşecek. Bir kısmı da ön inceleme yöntemiyle istinaflar incelediği için Yargıtay bu alanda hazır dosya bulmuş olacak ve hızlı şekilde bu dosyayı sonuçlandıracak. Beklentimiz yüzde 90 civarında Yargıtaya gidecek işin istinaflarda kesinleşmesidir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :