İstanbul'daki kurban pazarlarında arife yoğunluğu

İstanbul'daki kurban pazarlarında arife yoğunluğu

Kurbanlık hayvanlarını daha ucuza almak için arife gününü bekleyen vatandaşlar, pazarlarda yoğunluk oluşturdu- Hareketliliğin arttığı kurban pazarlarında hayvanların büyük bir bölümü satıldı

İSTANBUL (AA) - Kurban Bayramı arifesinde İstanbul'daki hayvan pazarlarında yoğunluk yaşanıyor.

Kurban pazarlarında, bütçelerine uygun kurban alımını arife gününe bırakan vatandaşlar pazarlara akın etti.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden İstanbul'a gelen satıcıların bazıları hayvanların tamamını satarken, bazıları da ellerinde kalan son kurbanlıkları arife gününde alıcılarıyla buluşturdu.

Sultangazi'deki besicilerden bazıları çadırların kapısına "bitti" tabelası astı. Bayrampaşa'daki pazarda ise satıcılar arife gününün bereketinden yararlanmak istiyor.

Sıkı pazarlıkların yapıldığı pazarlarda, satıcılar arife günü olması nedeniyle kurbanlık fiyatlarını yüzde 10 civarında düşürdü.

- "Akşama kadar biraz daha hareketlilik bekliyoruz"

Bayrampaşa'daki pazara büyükbaş hayvan getiren Serkan Erkan, geçen seneye oranlara hayvanlarının bu yıl biraz daha az rağbet gördüğünü söyledi.

Diğer semtlerdeki satışların daha az iyi olduğunu belirten Erkan, "14 hayvandan 4'ünü sattım, 10'u bekliyor. Bu akşama kadar biraz daha hareketlilik bekliyoruz. İnşallah hepsini satarız." dedi.

Muş'tan getirdiği hayvanların büyük bir kısmını satan Ömer Kanat da "Satışlar kötü. Bitiremedik, 150 hayvan getirdik, 90 tane sattık, 60 tane kaldı" diye konuştu.

Edirne'den hayvan getiren besici Bülent Azseli, satışlardan memnun olduğunu söyledi.

Elinde 2 hayvan kaldığını aktaran Azseli, "Hamdolsun güzel satış yaptık. Bu 2 hayvanı da bugün satarız inşallah. Arife dolayısıyla fiyatlarda biraz düşüş oldu. Yüzde 10'luk bir düşüş oldu. Talep olmazsa biraz daha da düşer. Müşterilerimizi bekliyoruz. Pazarın genelinde durum aynı. Getirilen hayvanların yüzde 5'i kaldı diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Azseli, belediyenin çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yetkililere teşekkür etti.

Cemil Alıcı, bayramdan 2 gün önce hayvanların tamamını sattığını belirterek, "Biz işimizi erken bitirdik. Bereketli bir yıl oldu. Uygun fiyattan verdiğimiz için erkenden bitirdik hayvanları." dedi.

Hüseyin Özkan da bu yıl satışlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çadırda az sayıda satılmamış hayvan kaldı. 80 hayvan getirdik, 60'a yakınını sattık, kalanları da satarız. Fiyatları bugün yüzde 20 daha düşürdük. Arife günü bitiririz inşallah. Yoğunluk var, müşteri geliyor. Belediyenin hizmetlerinden oldukça memnunum."

- "Kurbanı daha uygun fiyata almak için arife günü pazara çıktık"

Ahmet Elmas, kurbanı daha uygun fiyata almak için arife günü pazara çıktıklarını söyledi.

Geçen yıllarda da bunu yaptıklarını ve daha hesaplı kurbanlık bulduklarını anlatan Elmas, "Bu seneki piyasa geçen seneye oranla yüksek. Onun için beklemedeyiz. Fiyatların düşeceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- Monoray sistemle 4 dakikada kurban kesimi

Öte yandan Bayrampaşa Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi, geçen yıllarda olduğu gibi kurban kesiminin gerçekleştirildiği monoray sistemde son tatbikatı yaptı.

Dualar eşliğinde kesilen hayvanların derisi otomatik makinelerle yüzüldü. Hayvanların iç organları çıkarıldıktan sonra parçalama işlemine geçildi. Elektrikli testere ile kurbanlıklar 4 dakikada parçalara ayrıldı.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern sistemle hayvan kesimi yapıldığını belirterek, "Çok kısa zamanda monoray sistemiyle hayvanın başı kesilip kanı akıtıldıktan sonra 4 dakika içerisinde derisi soyulup modern sistemle kesiyoruz. Daha sonra parçalara ayırıp vatandaşlara teslim edeceğiz. Bugün burada bir prova maksadıyla, yarına hazırlık maksadıyla adak kurbanlarımızı kestiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Aydıner, vatandaşların Kurban Bayramı'nı kutladı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :