İstanbul'da bin 218 kamu binası depreme hazır

İstanbul'da bin 218 kamu binası depreme hazır

İstanbul Valiliği tarafından yürütülen İSMEP kapsamında, kentte 10 yılda yaklaşık 3 milyar lira harcanarak okul, hastane, sağlık ocağı, yurt, idari ve sosyal hizmet binası olmak üzere toplam bin 218 kamu binası elden geçirilerek depreme hazır hale getiril

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - İstanbul Valiliği tarafından olası depreme karşı yürütülen "İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi" (İSMEP) kapsamında, 10 yılda yaklaşık 3 milyar lira harcanarak okul, hastane, sağlık ocağı, yurt, idari ve sosyal hizmet binası olmak üzere toplam bin 218 kamu binası depreme hazır hale getirildi.

AA muhabirinin İstanbul Valiliği'nden aldığı bilgiye göre, 1998'de yürürlüğe giren "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik"ten önce inşa edilen okul, yurt, hastane gibi öncelikli kamu binalarının sismik risk karşısındaki durumlarının incelenip güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması çalışmaları devam ediyor.

Valilik bu kapsamda, "Deprem Riskinin Azaltılmasına Yönelik Yürütülen Çalışmalar" başlığıyla afet öncesi ve sonrası dönemde, oluşabilecek zararları en aza indirmek amacıyla deprem ve benzeri afetlere karşı "İSMEP"i hayata geçirdi.

İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından 2006'dan beri yürütülen projeyle afet öncesi, afet anı ve afet sonrası için hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirmeye yönelik destekleyici ve önleyici uygulamalar ele alınıyor.

Projeyle yapım yılı, binanın fay hattına uzaklığı, kullanıcı sayısı, bina büyüklüğü gibi kriterlere göre yapılan çalışmalar sonucunda, İstanbul genelindeki bin 218 kamu binasında deprem riski asgari düzeye indirildi.

İSMEP kapsamında ayrıca bugüne kadar bin 382 kamu tesisine ait 2 bin 212 binanın depreme karşı güçlendirme fizibilite çalışmaları tamamlandı. 61 kamu tesisine ait 122 binada ise çalışmalar devam ediyor.

- 874 okulda 1,4 milyarlık yatırım

Güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları yürütülen 874 okulda 1,3 milyon öğrencinin "deprem güvenli okullar"da eğitim görmesi sağlandı. Bu yatırımlar için 1,4 milyar TL kaynak ayrıldı.

Fizibilite sonucunda 196 okula ait 209 bina yeniden yapıldı. 50 okula ait 62 binanın ise yeniden yapım çalışmaları devam ediyor. 58 okulun inşaat çalışmalarının da bu yıl içinde başlatılması hedefleniyor. Bu çalışmalar için 1 milyar 281 bin 162 lira harcandı. Bu kapsamda, 1 milyon 508 bin 590 metrekare kapalı alanda, 8 bin 110 derslikte, 467 bin 763 öğrencinin deprem güvenli modern okullarda eğitim görmesi sağlandı.

Mevcut 4 bin 879 derslik yıkılarak 8 bin 110 yeni derslik yapıldı. Böylece kapasiteye 3 bin 231 ilave derslik kazandırıldı.

Güçlendirme fizibilite çalışması tamamlanan 627 okula ait 772 binada güçlendirme ve onarım inşaat çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalar için 476 milyon 697 bin 343 TL yatırım yapılıp 822 bin 38 öğrencinin "deprem güvenli okullar"da eğitim görmesi sağlandı.

- Sağlık alanında hizmet veren binalar

Sağlık alanında hizmet veren binalarda da depreme yönelik çalışmalar devam ediyor.

Buna göre, güçlendirme ve onarım kapsamına alınan 12 hastane ve 59 sağlık tesisinde günlük 42 bin hastanın deprem güvenli binalarda hizmet alması sağlandı.

100 bin metrekare kapalı alanda, 486 yatak kapasitesiyle hizmet veren Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin yapımı için 113 milyon TL yatırım yapıldı.

Her biri 250 bin metrekare kapalı alanda hizmet verecek bin 99 yatak kapasitesi ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bin 149 yatak kapasitesi ile hizmet verecek Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin mevcut hizmeti aksatmayacak şekilde kademeli olarak yıkımı ve yeniden yapımı için 809 milyon TL yatırım yapılarak önümüzdeki yıl hizmete açılması hedefleniyor.

301 bin 853 metrekare kapalı alanda bin 3 yatak kapasitesiyle hizmet verecek Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin mevcut hizmeti aksatmayacak şekilde yıkımı ve yeniden yapımı için ihale süreci tamamlandı. 464 milyon TL kaynak ayrılan ihalede sözleşme imza aşamasına gelindi.

Yıkılıp yeniden yapılan hastane komplekslerinin tamamlanmasıyla 850 bin metrekare kapalı alanda 3 bin 700 yatak kapasiteli depreme güvenli, teknolojik, çevre dostu, modern hastanelerde sağlık hizmeti sağlanacak.

- İdari binalar, afet yönetim merkezleri ve yurtlar

İdari bina, afet yönetim merkezleri ve yurtlarda da depreme hazırlık çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Yerleşkesi, Zeytinburnu Hükümet Konağı ve Pendik Hükümet Konağı gibi güçlendirme ve yeniden yapım çalışmalar yürütülen toplam 24 idari bina için 80 milyon TL yatırım yapılarak deprem güvenli binalarda hizmet sunulması sağlandı.

Bunun yanında, 23 milyon liralık bütçeyle yapılan, 22 bin metrekare kapalı alanda 3 bin 500 personel kapasitesiyle hizmet veren Üsküdar Çevik Kuvvet Kompleksinin yıkımı ve yeniden yapımı tamamlandı.

Kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyon ve iş birliğini sağlamak, acil durumlarda kesintisiz hizmet vererek İl Kriz Merkezi görevlerini de yürütmek üzere biri Anadolu diğeri de Avrupa yakasında olmak üzere iki afet yönetim merkezi inşa edildi.

Bu kapsamda, yapımı için 12 milyon TL harcanan, 7 bin 500 metrekare kapalı alanda 500 personelin afet anında çalışabileceği haberleşme ve bilgi teknolojileri alt yapısına sahip Hasdal Komuta Kontrol Merkezi ile 18 milyon lira bütçe ayrılan, 9 bin metrekare kapalı alan, 8 bin metrekare depo alanı, bin 500 konteyner kapasitesine sahip Tuzla Akfırat Komuta Kontrol ve Lojistik Merkezi hizmete açıldı.

Güçlendirme ve onarım kapsamına alınan 23 öğrenci yurdu ve sosyal hizmet binasıyla 5 bin 200 öğrenci, kimsesiz çocuk ve yaşlının deprem güvenli binalarda hizmet alması sağlandı. 110 bin metrekare kapalı alanda 3 bin 555 öğrenci kapasiteli Atatürk Öğrenci Yurdu Kampüsü yıkılıp yeniden yapıldı.

- "3 milyar lira harcandı"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Marmara Depreminin, Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketlerden olduğunu söyledi.

Kendisinin de buna tanıklık ettiğini dile getiren Şahin, depremin yaralarının uzun yıllardır sarılmaya çalışıldığını kaydetti.

Şahin, başta devlet olmak üzere ilgili tüm kurumların depreme yönelik çalışmalar yaptığını aktararak, "Yasal ve teknik altyapı ile tecrübe konusunda önemli aşama oldu. İstanbul'da da olası bir depreme karşı başta kentsel dönüşüm olmak üzere önemli çalışmalar yapıldı. Biz de valilik olarak kamu binalarının, köprülerin, otoyolların güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Valilik bünyesindeki İSMEP ile bugüne kadar bu çalışmalar için 3 milyar lira yatırım yaptık. Bu kapsamda bin 218 bina ya yeniden yıkılarak ya da güçlendirilerek hizmete hazır hale getirildi. Okul, hastane, tesis, köprüler onarıldı." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :