İstanbul Protein Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi tanıtımı

İstanbul Protein Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi tanıtımı

Türkiye'nin ilk ulusal mikroorganizma kültür koleksiyonunun oluşmasına öncülük eden İstanbul Protein Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi (PROMER) projesi tanıtıldı - Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarhan: - "Önceliklerimizi iyi belirlememiz

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile kurulan ve YÖK tarafından onaylanan İstanbul Protein Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi (PROMER) projesinin tanıtımı yapıldı.

Türkiye'nin ilk ulusal mikroorganizma kültür koleksiyonunun oluşmasına ve yüzde 100 yerli enzim üretim altyapısının kurulmasına öncülük eden projenin tanıtım toplantısı, Üsküdar Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Proje kapsamında endüstride kullanılan ve yurt dışından ithal edilen enzimlerin merkezde üretilmesi amaçlanıyor. İSTKA desteği ile kurulan ve YÖK tarafından onaylanan PROMER'in İstanbul bölgesinde ve ülkede öncü olması hedefleniyor.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplantıda yaptığı konuşmada, Anadolu topraklarının Hipokrat ve Gale gibi sağlık konusunda öncü olan isimleri çıkardığını belirterek, tarihteki ilk adımların Türkiye'de atıldığını söyledi. Prof. Dr. Tarhan, bu coğrafyada yeterli malzeme bulunduğunu anlatarak, "Biz bu malzemenin bekçisi olmayalım, hazinenin keşfedicisi de olalım. Bu nedenle bu tarzdaki ilaç ve protein çalışmaları çok önemli" dedi.

Üsküdar Üniversitesi'nde proje yapmak isteyen heyecanlı öğrencilerin olduğunu bildiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Onların çok güzel planları var. Bu konuda daha çok motivasyonlarını artıracak daha çok desteklere ihtiyaç var. Zihinsel yatırımımızı önem sırasına göre yapmalıyız. Önceliklerimizi iyi belirlememiz lazım. Bir üniversitenin önceliği Ar-Ge yapabilen nitelikli ortam oluşturmak, nitelikli eleman yetiştirebilmek, bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunabilmek. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi PROMER Proje Koordinatörü Doç. Dr. Tunç Çatal da İstanbul Protein Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi ile ilgili bilgi verdi.

PROMER'de özellikle endüstride kullanılmak üzere mikrobiyal kaynaklı yerli enzim ve sağlık sektöründe önemli ürünlerin üretim altyapısının sağlanmasının amaçlandığına dikkati çeken Çatal, "Bu kapsamda Ar-Ge ve yenilik çalışmaları, dışa bağımlılığın azaltılması, nitelikli personelin yetiştirileceği altyapı oluşturulması, Kuluçka Merkezi ile öğrenci, akademisyen, sektör çalışanları ve girişimcilerin buluşacağı ortak bir platformun oluşturulması hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

İSTKA tarafından sağlanan toplam bütçenin 892 milyon 786 bin 80 lira olduğunu vurgulayan Tunç Çatal, proje süresince 12 bursiyerin de çalışmalara katıldığını söyledi. Çatal, laboratuvarda yürütülen ana çalışma konularının ise mikrobiyal enzimler ve proteinler, besin, ilaç ve kozmetik endüstrisine yönelik enzimler, mikrobiyal proteinler ve antimikrobiyel ile çeşitli ilaç potansiyeli taşıyan mokelüllerin keşfedilmesi olduğunu dile getirdi.

İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da dünya nüfusunun hızlı artışıyla beraber gıda ve sağlık endüstrisindeki ihtiyaçların arttığını belirterek, bu alandaki çalışmaların önemine işaret etti.

Üsküdar Üniversitesi'nin İSTKA desteğiyle hayata geçirdiği PROMER'in bilimsel anlamda önemli katkılar sağlayacağına ve yol göstereceğine inandığını dile getiren Yavuz, "Merkezde sadece gıda ve sağlık değil, ilerleyen dönemlerde tekstil ve kozmetik endüstrilerinde de kullanılan pek çok enzmin üretilmesi ve yerli kaynaklardan elde edilmesi mümkün olacak" dedi.

THY İnovasyon Başkanı Adem Yılmaz ise özellikle Ar-Ge alanında iş dünyasının üniversitelere destek vermesi gerektiğine dikkati çekerek, Üsküdar Üniversitesi'ne de gerekli desteği vermeye çalıştıklarını ifade etti. Yılmaz, üniversitelerde üretilen bilimin çok önemli ve değerli olduğunu kaydederek, "Fakat biz bunu değere dönüştüremezsek kapitalize edemezsek, bir market oluşturamazsak maalesef inovasyon olmaz sadece bir keşif olur" dedi.

Stratejik Planlama Derneği Başkanı İsmail Haznedar, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de konuşmalarında PROMER projesinden dolayı Üsküdar Üniversitesi'ni ve proje ekibini tebrik etti.

Programın sonunda katılımcılara plaket verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :