İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Somali üniversiteleriyle iş birliği

İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Somali üniversiteleriyle iş birliği

Üniversite, Somali'nin Hargeisa ve Frantz Fanon Üniversiteleri ile tıpta uzmanlık eğitimi için 5 yıllık protokol imzaladı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Somali’nin Somaliland Bölgesi’nde bulunan Hargeisa Üniversitesi ve Frantz Fanon Üniversitesi arasında tıpta uzmanlık eğitimi için 5 yıllık protokol imzalandı.

Yapılan yazılı açıklamaya göre İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde gerçekleşen imza törenine İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman, Hargeisa Üniversitesi Rektörü Dr. Mohamoud Yousuf Muse, Frantz Fanon Üniversitesi Rektörü Dr. Hussein Abdilahi Bulhan, Hargeisa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Sied Muhumed Jibril, Hargeisa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Dr. Deria Ismail Ereg, Somaliland Tabip Odası Başkanı Dr. Abdirazak Yussuf ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Orhan Alimoğlu katıldı.

Açıklamada, yaklaşık nüfusu 3,5 milyon olarak bilinen Somaliland'de yaşanan iç savaş nedeniyle şu anda tıpta uzmanlık eğitimi verilemediği belirtilerek, şöyle denildi:

"Yetersiz eğitimden dolayı Somaliland’e sadece beş yüz pratisyen hekim ve on altı uzman hekim sağlık alanında hizmet vermektedir. Üniversiteler arası yapılan iş birliği sonucunda Somaliland’de başta genel cerrahi, dahiliye, kardiyoloji, aile hekimliği, kadın doğum, pediatri, halk sağlığı ve psikiyatri olmak üzere bütün ana branşlarda tıpta uzmanlık eğitimi verilmeye başlanacaktır. Bu eğitime dahil olan asistan doktorlar, kendi ülkelerinin yanı sıra Türkiye’de de eğitim alma şansını bulacaklardır. Tıpta uzmanlık eğitimi iş birliği ile eğitim alan asistan doktorların, uzman olduktan sonra sağlık sistemi yetersiz olan Somaliland’e hizmet ederek yetkin hekim ihtiyacını karşılaması imzalanan protokollerin en önemli amacıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :