İstanbul Finans Zirvesi

İstanbul Finans Zirvesi

Avrupa ve İmar kalkınma Bankası Sermaye Piyasası Baş Danışmanı Turnbull:- "Emekliliğe yönelik tasarruflar tüm dünyanın ortak sorunu"- "Türkiye'deki idarecileri erkenden attıkları BES adımı nedeniyle tebrik ediyorum"- Macaristan Merkez Bankası Genel Müdürü

İSTANBUL (AA) - Avrupa ve İmar kalkınma Bankası Sermaye Piyasası Baş Danışmanı Jim Turnbull, 2017'de yürürlüğe girecek Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılımın ülkedeki tasarrufları artıracağını belirterek, "OECD ülkelerinde emeklilik konusunda 78 trilyon dolarlık bir eksik fon var. Türkiye bu konuda oldukça akıllı davrandı. İdarecileri erkenden attıkları BES adımı nedeniyle tebrik ediyorum." dedi.

Turnbull, Başbakanlık himayelerinde düzenlenen 7. İstanbul Finans Zirvesinde katıldığı Merkez Bankası oturumunda 2017 itibarıyla başlayacak BES'e zorunlu katılım uygulamasını değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci'nin moderatörlüğüyle düzenlenen panelde, emeklilik sistemlerinin ülke tasarruflarını artırdığını anlatan Turnbull, Türkiye'de BES düzenlemelerinin akılcı bir hareket olduğunu kaydetti.

Emeklilik şirketlerinin ihtiyaç duyulan geliri sağlamak için sadece devlet tahvillerinden faydalanmasının yanlış olduğunu dile getiren Turnbull, yerel yatırımların ön planda tutulmasının milli tasarruflar için önemine dikkati çekti.


- "OECD ülkelerinde emeklilik konusunda 78 trilyon dolarlık bir eksik fon var"


Turnbull şunları söyledi:

"Türkiye'de ulusal mevduat düşük. Daha fazla fonlamanın yapılması gerekiyor. Bununla birlikte yerel para birimine güven de düşük. Uzun vadeli yatırım bu noktada kötü etkileniyor. Çünkü devlet tahvilleri 2-3 yıllık çıkarılabiliyor. Otomatik bireysel emekliliğe geçiş insanları cesaretlendirici bir yapı. Bu sisteme insanlar gençken çok fazla girmek istemiyor. OECD ülkelerinde emeklilik konusunda 78 trilyon dolarlık bir eksik fon var. Bunlar devlet bilançolarında görünmese de ihtiyaç duyulan büyük bir fon var. Türkiye bu konuda oldukça akıllı davrandı. Emekliliğe yönelik tasarruflar tüm dünyanın ortak sorunu. Türkiye'de bu yapıldı. Türkiye'deki idarecileri erkenden attıkları BES adımı nedeniyle tebrik ediyorum.Özel sektör tarafından yürütülen bir sistemle bireysel emekliliğe otomatik geçişi başlattı. Bununla ilgili bir şeyler yapılması gerekiyordu, tüm dünyanın ortak sorunu bu ve Türkiye'de bu yapıldı."

Turnbull, BES'ten çıkma hakkının insanlar için hareket avantajı sağladığını hatırlatarak, katılımcıların sistemde kalabilmesi için teşviklerin ön planda tutulması gerektiğini de sözlerine ekledi.


- "Emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundasınız"


Macaristan Merkez Bankası Genel Müdürü Dainel Palotai, Avrupa'da ve Macaristan'da nüfusun yaşlandığını belirterek, "Macaristan'da 4 çalışan bir emekliye bakıyor. İlerleyen yıllarda 2 çalışan bir emekliye bakmak zorunda kalacak. Gelecek 20-30 yıl içinde ekonomimizi neye benzeyecek burası karışık. Gelecekte iktidara gelmek isteyenler de emeklilere yönelik vaatlerde bulunmak zorunda kalacak." diye konuştu.

Finansal uçurumun önümüzdeki yıllarda yüzde 20 daralacağını aktaran Palotai, "Ortalama yaşam süresi artıyor, emeklilik yaşı da artıyor ama bununla birlikte tasarrufun da artırılması gerekiyor." diye konuştu.

Emeklilik sistemlerinin uzun vadede demografik gelişmelerden etkilendiğini hatırlatan Palotai, Türkiye'nin genç nüfusuna dikkati çekerek, "Yaşam süresi arttığı zaman otomatikman emeklilik yaşını da artırmak gerekebilir. geleceği düşünmek zorundasınız. Ya fonlanan bir emeklilik sisteminiz oluyor ya da fonlanmayan… Ancak mutlaka emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundasınız." ifadelerini kullandı.


- "Kaynakların nesiller arası paylaştırılması için bütüncül tasarruf gerekli"


İslam Kalkınma Bankası Grubu Türkiye Ülke Ofisi Direktörü Salah Jelassi de tasarruf oranının artırılması için emeklilik şirketlerine belirli bir esneklik sunulması gerektiğini belirtti. Sağlanan esnekliğin denetime mani olmadığını anlatan Jelassi, "Hem katılımın teşvik edilmesi hem de gönüllü bir takım yatırımlar söz konusu olabilir. Kaynakların nesiller arası paylaştırılması için bütüncül tasarruf gerekli." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler