"İstanbul Barosu yargıya muhtıra veremez"

"İstanbul Barosu yargıya muhtıra veremez"

Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan, İstanbul Barosu'nun, Balyoz Darbe Planı Davası'nın görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı baskına 'yargıya muhtıra verilemez' diyerek tepki gösterdi.

Konya Barosu Başkanı Avukat Fevzi Kayacan, İstanbul Barosu'nun darbeye teşebbüs davalarının görüldüğü yetkili mahkemelere yaptığı baskın ve baskıların esef ve kaygı verici olduğunu vurguladı. Yaptığı yazılı açıklamada, 'yargıya muhtıra verilemez' diyen Konya Barosu Başkanı Kayacan, ''Birleşmiş Milletler ve Adalet Bakanlığı'nca ortaklaşa düzenlenen, Türkiye Barolar Birliği başkanı ve birçok baro başkanının da katıldığı uluslararası toplantıyı basarak müdahale eden İstanbul Barosu'nun, aynı müdahale anlayışı ve alışkanlığı ile 6 Nisan 2012 tarihinde CMK'nın 250. Maddesi ile görevli ve yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmasına katılarak, duruşmaya müdahalesi şaşırtıcı olmamakla birlikte esef ve kaygı vericidir." dedi.

ANAYASA İHLALİ VAR

Başkan Kayacan, İstanbul Barosu yönetiminin, davanın tarafı olmadığı halde mesleki kuruluş unvanı ile duruşmaya müdahale etmesinin, yazı ve sözle tavsiye, telkin ve talimatlarda bulunmasının; yargı ve yargıç bağımsızlığını teminat altına alan anayasayı ihlal olduğunu, hem de 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 288. maddesinde yer alan adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturduğunu belirtti.

ÇAĞDAŞ BİR TARAFI YOK

Başkan Kayacan, şöyle dedi:"İstanbul Barosu başkan ve yönetim kurulunun, mahkeme heyetine hitaben yazdığı 6 Nisan 2012 tarihli dilekçe ile verdiği emir, tavsiye ve talimatları 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu kapsamında barolara yüklenmiş bir görev değildir. Aksi halde her hukuk kuralının yanlış olduğu kanı ve iddiasında olan baroların görülmekte olan tüm davalara bu şekilde müdahale hakkı olduğu sonucu doğar ki böyle bir anlayışın, yerinde ve çağdaş olmadığı açıktır."

NE OLMUŞTU?

Önceki gün görülen Balyoz davasının duruşmasında İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yanındaki 10 avukat adeta duruşma salonunu basmıştı. Hâkim ve savcıyla tartışmış,  bunun üzerine Savcı Savaş Kırbaş, Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu 11 avukat hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek' suçundan mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını istemişti.. Talebi kabul eden mahkeme, ayrıca, bu kişiler hakkında disiplin işlemi bakımından işlem yapılması için de Türkiye Barolar Birliği'ne yazı yazılmasına hükmetti.