İstanbul, 2018'de kültür sanatın önemli isimlerini ağırladı

İstanbul, 2018'de kültür sanatın önemli isimlerini ağırladı

"Akbank Sanat Gitar Günleri", "CRR 4. Caz Şubatı", "37. İstanbul Film Festivali", "46. İstanbul Müzik Festivali", "25. İstanbul Caz Festivali", "13. Contemporary Istanbul", "28. Akbank Caz Festivali", "3. CRR Uluslararası Gitar Festivali", "6. Boğaziçi Fi

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Dünya sahnelerinin ünlü isimleri ile önemli gösteriler, 2018'de İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yıl içinde gerçekleştirilen festivaller, kitap fuarları, konserler, sergiler, tiyatro ve müzikaller, yüz binlerce sanatsevere ulaştı.

"Akbank Sanat Gitar Günleri" 17 - 24 Ocak arasında gerçekleşti. Festival, dünyanın önemli lavtacılarından Hopkinson Smith, Macar gitarist Zsofia Boros ve Japon gitarist Kazuhito Yamashita'nın yetenekli kızı Kanahi Yamashita'yı ağırladı.

"CRR 4. Caz Şubatı", 13-21 Şubat arasında yedi konsere ev sahipliği yaptı. Festivalde Kuzey Avrupa cazının önemli isimleri Terje Rypdal ve Ketil Bjornstad'ın aynı sahneyi paylaşırken İtalyan caz grubu "Enrico Rava New Quartet" ile Alman caz grubu "Trio Elf", 6 Grammy ödüllü saksafoncu David Sanborn, Doğu müziğinin geleneksel kalıplarını Batı müziğinin ritm anlayışlarıyla birleştiren "Hijazz Project" ve Zerrin Özer konserleri de gerçekleşti.

İspanyol şarkıcı Silvia Perez Cruz, "Vestida De Nit" albümünün dünya turnesi kapsamında 20 Şubat'ta, İtalyan sanatçı Nina Zilli 6 Mayıs'ta, Avustralya doğumlu caz piyanisti Sarah Mckenzie 4 Aralık'ta İş Sanat'ta sahnesinde müzikseverlerle bir araya geldi.


- Film Festivali'nde 210 film gösterildi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen "37. İstanbul Film Festivali", 6-17 Nisan arasında yapıldı.

Yönetmenlerin ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilen festival sohbetleri, konserler, söyleşiler ve sergilerin de sinemaseverlerle buluştuğu festivalde 43 ülkeden 210 film gösterildi.

"Kapıcılar Kralı", "Selvi Boylum Al Yazmalım" ve "Piyano Piyano Bacaksız"ın yapımcılığını üstlenen Arif Keskiner, 23 hikayesi filme çekilen, 30 film için senaryo yazan Osman Şahin, 140 film yöneten Aram Gülyüz, "Serseri Kral", "Malkoçoğlu Kurt Bey", "Silahlara Veda" ve "Kaşık Düşmanı"nın de aralarında bulunduğu çok sayıda filmde rol alan Perihan Savaş, festivalin "Onur Ödülü"ne layık görüldü. 20 yıldır Beyoğlu'nun köklü sinemalarından Atlas Sineması'nın müdürlüğünü üstlenen Cevdet Pişkin ise "Sinema Emek Ödülü" aldı.


- Nick Cave, Robert Plant ve Dave Holland, Caz Festivali'nde sahne aldı

İKSV tarafından düzenlenen "46. İstanbul Müzik Festivali"nin "Onur" ödülleri, Prof. Yekta Kara ve Mischa Maisky’ye sunuldu. "Aile bağları" temasını işleyen festival, 23 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında, 25 konser, 19 konser öncesi etkinlik ve atölye çalışmalarıyla 500'e yakın sanatçıyı ağırladı.

"25. İstanbul Caz Festivali", 26 Haziran-17 Temmuz arasında, 50'nin üzerinde konserde, 250'yi aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı sanatseverlerle buluşturdu.

Festivalin caz üstatlarına verdiği Yaşam Boyu Başarı Ödülü", kontrbasçı Nezih Yeşilnil, piyanist ve yorumcu Şevket Uğurluer ve "Balarısı Ahmet" olarak bilinen ağız armonikası sanatçısı Ahmet Faik Şener'e sunuldu. Festivalde, Nick Cave, Robert Plant, Melody Gardot, Caro Emerald, Dave Holland, Zakir Hussain, Avishai Cohen ve Omar Sosa gibi müzikseverlerin heyecanla beklediği isimler sahne aldı.


- Temmuz ayında Shakira hayranlarıyla buluştu

Lübnan asıllı Kolombiyalı şarkıcı, söz yazarı, dansçı ve oyuncu Shakira, son albümü "El Dorado"nun dünya turnesi kapsamında 11 Temmuz'da İstanbul'da konser verdi.

"İstanbul nefes alıyor" sloganıyla hayata geçirilen "7. Uluslararası Klarnet Festivali", 8-17 Eylül'de gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Goran Bregoviç, Despina Vandi, İsmail Lumanovski, Dzambo Agusev Orkestra ve Suzan Kardeş sahne aldı.

Farklı coğrafyalardan çağdaş sanat örneklerini bir araya getiren "13. Contemporary Istanbul", 20-23 Eylül'de, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu ve İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı. Türk sanatını dünya sanatıyla buluşturan fuar, 54’ü yabancı, toplam 83 galeri ve yaklaşık iki bin sanat eserini sanatseverlerin beğenisine sundu.

"28. Akbank Caz Festivali", 17-28 Ekim'de düzenlendi. Festival kapsamında gerçekleştirilen 37 konserde, 100'den fazla sanatçı sahne aldı. Grammy ve Altın Küre ödüllü Jamie Cullum ile Grammy ödüllü Till Brönner'ın yanı sıra festivalde ayrıca The Bad Plus, Avishai Cohen Quartet ve Tarkovsky Quartet sanatseverlerle buluştu.


- "Ghost" müzikali ekim ayında İstanbul'daydı

Hollywood tarihinin en sıra dışı aşk hikayelerinden biri olan Hayalet (Ghost) filminin tiyatroya uyarlandığı "Ghost the Musical", 19-28 Ekim'de Zorlu PSM'de izleyiciyle buluştu.

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu "6. Boğaziçi Film Festivali", 26 Ekim-3 Kasım arasında gerçekleştirildi. Ukraynalı yönetmen Sergei Loznitsa ile Norveçli yönetmen Bent Hamer'a festivalin "Onur Ödülü" takdim edildi.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen "37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı", 10-18 Kasım tarihlerinde kitapseverleri ağırladı. Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu fuar, "Hayatı Edebiyatla Kuşatmak" ana temasıyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.


- Tiyatro Festivali'nde 24 tiyatro 52 gösterim yaptı

"3. CRR Uluslararası Gitar Festivali", 16-18 Kasım'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda dünyaca ünlü gitar sanatçılarını ağırladı. İspanya'dan Marco Socias ve İgnacio Rodes, İtalya'dan Salvatore Seminera, Venezuela'dan Gabriel Gullien, Fransa'dan Laurent Boutros ve Arjantin'den Latin müziğinin duayenlerinden Ricardo Moyano festivalde konser verdi.

İKSV tarafından düzenlenen "22. İstanbul Tiyatro Festivali" 17 Kasım- 4 Aralık arasında gerçekleşti. Festivalin "Onur Ödülleri", oyuncu Zeliha Berksoy ile Rusya'nın önde gelen oyuncularından Evgeny Mironov'a takdim edildi.

24 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 52 gösterisinin sunulduğu festivalde okuma tiyatroları, söyleşiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi yan etkinlikler de gerçekleştirildi. "Komik Tiyatro", "Varoluş", "PSS PSS", "Amor", "Fourfold", "Hamlet I Collage", "Beyaz Üzerine Beyaz", "Gece Sempozyumu", "Alarme" ve "Yu" adlı yabancı yapımlar ile "Yüzleşme", "45'lik", "Karal Lear", "Artık Bir Davan Var", "Zebercet", "Misafir", "Yüz Yılın Evi", "Gülünç Karanlık", "Ruhiye", "Do Ku Man", "Sahibinin Sesi" ve "Timsah" adlı yerli yapımlar festivalde tiyatroseverlerin beğenisine sunuldu.

İBB Kültür Daire Başkanlığı ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi iş birliğinde düzenlenen "10. İstanbul Edebiyat Festivali", 10-15 Aralık arasında edebiyatseverlerle buluştu. "Yazmak ve Yaşamak" teması altında çok sayıda panel, söyleşi, şiir ve müzik dinletisinin yapıldığı festival, Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirildi.

İBB Şehir Tiyatroları 2017-2018 sezonunda 29'u yetişkin, 17'si çocuk oyunu olmak üzere toplam 46 oyun sahnelerken, 2018-2019 sezonunda ise 12'si yetişkin, 5 çocuk oyununun eklenmesiyle birlikte 63 oyun sahnelenecek.




Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :