İsrailli yetkililer İsveçli bakana randevu vermedi

İsrailli yetkililer İsveçli bakana randevu vermedi

İsveç Dışişleri Bakanı Wallström'un İsrail ve Filistin'i ziyaret edeceği ancak İsrailli yetkilerin "gündemleri yoğun" olduğu için kendisine randevu vermediği bildirildi- İsrailli yetkililer daha önce, Filistin meselesi hakkında yaptığı açıklamalar nedeniy

KUDÜS (AA) - İsveç Dışişleri Bakanı Wallström'un İsrail ve Filistin'i ziyaret edeceği ancak İsrailli yetkilerin "gündemleri yoğun" olduğu gerekçesiyle daha önce "terörizmi desteklemek ve şiddeti teşvik etmek" ile suçladıkları Wallström'a randevu vermediği bildirildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Wallström'a randevu verilmemesinin, "İsrailli yetkililerin takviminin yoğun olmasından" kaynaklandığını söyledi. İsrail basını ise İsveçli bakana randevu verilmemesinin arkasında yatan nedenin, daha önce yaptığı "İsrail'i eleştiren açıklamalar" olduğunu yazdı.

Haaretz gazetesine konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığından ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, resmi açılama başka olsa da Wallström'a randevu verilmeme nedeninin, "İsveç'in Filistin-İsrail meselesinde izlediği politikadan duyulan rahatsızlık ve Wallström'un kendi açıklamaları" olduğunu söyledi.

İsveçli yetkilerden ise konuyla ilgili açıklama gelmedi. İsrailli yetkililerle görüşemeyecek Wallström'un Batı Şeria'ya geçerek Filistin yönetimi ile temaslarda bulunması bekleniyor.

Wallström'ün "İsrail’in son dönemde Filistinlilere uyguladığı yargısız infazlarının soruşturulması" yönündeki çağrısına İsrail Dışişleri Bakanlığı sert tepki göstermişti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Wallström'ün sözleri "sorumsuzca ve gerçeklikten uzak" olarak nitelendirilmiş, "İsveç Dışişleri Bakanı, terörü destekleyerek şiddeti teşvik etmektedir." ifadesine yer verilmişti.

Wallström’ün, geçen yıl Paris'te düzenlenen terör saldırılarının ardından yaptığı, "Sadece İsveç'te değil tüm dünyada radikalleşen çok sayıda kişi olduğu için endişelenmeliyiz. Şimdi bir kez daha Ortadoğu'daki, özellikle de gelecek umutlarını yitiren Filistinlilerinki gibi bir duruma geri döndük. Ya bu çaresizlik durumunu kabul edeceğiz ya da şiddete maruz kalacağız" şeklindeki açıklamaları da İsrail’in tepkisine neden olmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in Tel Aviv Büyükelçisi Carl Magnus Nesser'i Bakanlığa çağırarak "Wallström'ün yorumlarından duyulan memnuniyetsizliği" iletmişti.








AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :