İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kanununa tepkiler

İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kanununa tepkiler

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini:- "Yasa, İsrail kanunları çerçevesinde Filistinlilerin mülkiyet haklarına el konulmasını meşrulaştırarak ve işgal altındaki topraklarda bulunan Filistinlilere ait özel mülklerin etkin bir

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısının İsrail parlamentosu tarafından onaylanmasını kınadı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İsrail'de dün kabul edilen yasaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. AB'nin söz konusu yasanın kabul edilmesini kınadığını kaydeden Mogherini, yasanın İsrail kanunları çerçevesinde Filistinlilerin mülkiyet haklarına el konulmasını meşrulaştırarak ve işgal altındaki topraklarda bulunan Filistinlilere ait özel mülklerin etkin bir şekilde müsadere edilmesine izin vererek yeni ve tehlikeli bir eşiği aştığını belirtti.

Yasanın, daha önce İsrail kanunlarında bile yasa dışı sayılan çok sayıda yerleşim yerinin meşrulaştırılmasını sağlayabileceğine işaret eden Mogherini, bunun da İsrail hükümetlerinin daha önceki taahhütlerine ve uluslararası kanunlara aykırı olduğu uyarısında bulundu.

"Uygulanması halinde, yasa eşit olmayan haklar, sürekli işgal ve çatışmayı içeren tek devlet gerçekliğini daha da sağlamlaştıracaktır." ifadesini kullanan Mogherini, İsrail yönetimini yasayı uygulamaktan ve gerginliği daha da artıracak, soruna barışçıl bir çözüm bulma ihtimalini tehlikeye atacak adımlardan kaçınmaya çağırdı.

İsrail parlamentosu, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştırmaya yönelik yasa tasarısını dün son kez görüşerek onaylamıştı.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler