İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlalleri

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlalleri

Bir grup Yahudi yerleşimci İsrail polisinin eşliğinde Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi

KUDÜS (AA) - Kudüs'te bir grup Yahudi yerleşimcinin İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdiği bildirildi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sukot (Çardak) Bayramı'nı bahane eden 436 Yahudi yerleşimci, sabah ve öğleden sonra El-Megaribe Kapısı'ndan Aksa'nın avlusuna girdi.

AA muhabirine konuşan görgü tanıklarına göre, İsrail askerleri korumasında Mescid-i Aksa’nın avlusuna giren radikal Yahudi yerleşimcilerin sayısı 7 gün sürecek olan Sukot (Çardak) bayramı boyunca artarak devam ediyor.

İsrail'in de Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Yahudi yerleşimcilerin güvenliğini sağlamak amacıyla işgal altındaki Doğu Kudüs’te asker ve polis sayısını artırdığı belirtildi.

Radikal Yahudi yerleşimciler, 2003'ten itibaren özellikle Yahudi bayramlarında İsrail askerlerinin geniş güvenlik önlemleri altında Mescid-i Aksa’nın avlusuna girerek, Harem-i Şerif’i ihlal ediyor.

İsrail yönetimi, Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine de yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal Yahudi örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğu gerekçesiyle Harem-i Şerif'in kendileri için de ibadete açılmasını istiyor.

UNESCO Dışişleri Komisyonu, 13 Ekim'de Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bağına dair herhangi bir ibarenin bulunmadığına ilişkin tasarıyı oylamış ve tasarı, 6'ya karşılık 24 oyla kabul edilmişti. İsrail’in tepkiyle karşıladığı karar için Fransa çekimser oy kullanırken, ABD, Almanya ve İngiltere "hayır" oyu kullanan ülkeler arasında yer almıştı. UNESCO Yürütme Kurulu da iki gün önce kararı onaylamıştı.

İsrail ise cuma günü karara tepki olarak UNESCO ile tüm ilişkilerini dondurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :